Tuesday , 19 March 2024

Ο Καζαμίας του 2023

Του Γ. Κατσιάνη

Αν το 2022 ήταν έτος ανάπτυξης για την χώρα μας, η φετινή χρονιά που μόλις ανέτειλε θα είναι διαφορετική.

Στο οικονομικό επίπεδο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης από το 6% που ήταν το 2022 στο 1,5%-2%.

Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις, τόσο στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο, όσο και στις συντάξεις θα εξαϋλωθούν από την ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να διαμορφώνει συνθήκες ύφεσης στην Ε.Ε. και να συρρικνώνει το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πιθανή διπλή κάλπη στο α’ μισό του 2023 δημιουργεί συνθήκες αστάθειας για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας καθώς ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η επικείμενη ήττα του Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές θα ανατάξει το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα και θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Επιπλέον, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να αναπροσαρμόσει και τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να αντικαθίσταται από ένα νέο διπολικό σχήμα, με πρωταγωνίστριες τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στο πεδίο της υγείας, ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον μια καθημερινότητα για την διεθνή κοινότητα, η οποία καλείται να λάβει νέες αποφάσεις για την αντιμετώπιση μιας πιθανής έξαρσης της πανδημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *