Friday , 3 May 2024

Ο «Κλέων»… κυκλώνει τη χώρα – «Στοπ» σε ντελίβερι και εξωτερικές εργασίες – Τηλεργασία στο δημόσιο

Σε κλοιό ακραίων υψηλών θερμοκρασιών βρίσκεται η χώρα. Για το λόγο αυτό με αποφάσεις των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών έχουν ληφθεί μέτρα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αναστέλλεται σήμερα, Παρασκευή, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

«Στοπ» 12:00 μ.-17:00 μ.μ. σε ντελίβερι
Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασία διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%. Στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός από τις 12:00 μ. -17:00 μ.μ. Αφορά και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Αλλαγές ραντεβού στον e-ΕΦΚΑ
Με ανακοίνωση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, «οι ασφαλισμένοι που έχουν 14 Ιουλίου προγραμματισμένα ραντεβού στα ΚΕΠΑ στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12 το μεσημέρι. Επίσης τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Στο δημόσιο:
Τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας για εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Αναβάλλονται επίσης και τα ραντεβού των πολιτών «και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Μέτρα στον ιδιωτικό τομέα
Επίσης, εκδόθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η υπουργική απόφαση (αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Περιλαμβάνει:
– Την υποχρεωτική παύση των εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 μ. -17:00 μ.μ.
– Την παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
– Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.
– Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *