Wednesday , 24 April 2024

Ο Μιθριδάτης, η Λατινοπούλου και ο εμπρηστικός λόγος

Του Γ. Κατσιάνη

Τις τελευταίες ημέρες, στο προσκήνιο βρίσκονται δύο πρόσωπα: ο ράπερ Μιθριδάτης και η πολιτευτής, Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Γιατί;

Από την μία, το νέο τραγούδι του πρώην μέλους των Ημισκούμπρια με τίτλο «Για να μην τα χρωστάω» ξεπέρασε τις 1,3 εκατ. προβολές στο Youtube.

Το μυστικό της επιτυχίας του φέρεται να είναι η σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της καθημερινότητας, τον ρόλο των ΜΜΕ και της αστυνομίας.

Από την άλλη, η κα Λατινοπούλου βρέθηκε στο στόχαστρο των life style εκπομπών και όχι μόνο επειδή εξέφρασε δημόσια την δυσφορία της για τις «αξύριστες μασχάλες και τα αξύριστα πόδια των γυναικών».

Τι κοινό έχουν οι δύο περιπτώσεις;

Καταρχήν και τα δύο πρόσωπα ασκούν δημόσια σκληρή κριτική.

Ο μεν Μιθριδάτης, ως καλλιτέχνης αριστερών τάσεων, «βομβαρδίζει» με τις ρίμες του την κυβέρνηση, δηλαδή το κατεστημένο, ικανοποιώντας το νεανικό του κοινό. Μόνο που ξεχνά να ασκήσει συνολική κριτική στο πολιτικό κατεστημένο, αφήνοντας απ’ έξω την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σκόπιμα; Ίσως.

Μόνο που στην ραπ μουσική που έχει κατεξοχήν καταγγελτικό στίχο, δεν κάνεις διαχωρισμό, την στιγμή μάλιστα που ο πρώην πρωθυπουργός είχε την διαχείριση της χώρας επί τεσσεράμισι χρόνια.

Εκτός και αν δημιουργείς ένα τραγούδι με πολιτικό στίχο για να δημιουργήσεις αίσθηση.

Όπως και η κα Λατινοπούλου, η οποία ασχολείται με … τρίχες, δημιουργώντας ντόρο γύρω από το όνομα της, με σκοπό να δημιουργήσει και αυτή αίσθηση.

Διότι πολύ απλά και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση.

Άλλωστε, πόσο τυχαία είναι η ταύτιση δύο εκ πρώτης όψεως διαφορετικών γεγονότων να συμπέσουν χρονικά; 

Η απάντηση είναι: Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την πολιτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *