Tuesday , 16 April 2024

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΕΘ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR: «Διαρκής ο αγώνας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη

Μια νέα αντίληψη στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) επιχειρεί να φέρει η νέα διοίκηση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος, Γιώργος Μουτσογιάννης, η σύναψη νέων συνεργασιών με άλλους φορείς και η ενίσχυση των δεσμών με τα σωματεία-μέλη, συνθέτουν το πλαίσιο των νέων δεδομένων. Όσον αφορά την πανδημία, ο κ. Μουτσογιάννης επισημαίνει πως η Πολιτεία δεν έλαβε υπόψη της, στο βαθμό που θα έπρεπε τις ανάγκες των επαγγελματιών, με αποτέλεσμα «ο αγώνας για την επιβίωση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να είναι διαρκής».     

Κύριε Μουτσογιάννη, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας;

«Πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης είναι η συνέχιση του έργου της προηγούμενης διοίκησης, μέσω της στήριξης και της προώθησης των δράσεων και των συνεργασιών που είχαμε συνάψει με άλλους φορείς. Επιπλέον, επιδιώκουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας με τα σωματεία-μέλη μας, προκειμένου να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιο εξωστρεφή και ισχυρή Ομοσπονδία. Αυτό προϋποθέτει ότι οι έμποροι και οι επαγγελματίες θα κατανοήσουν τον θεσμικό ρόλο της Ομοσπονδίας, μέσα από την διεύρυνση της, με την ένταξη και  νέων σωματείων στο δυναμικό της αλλά και την σύμπραξη με άλλες Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, φορείς της Πολιτείας και την κυβέρνηση».

Υπάρχουν έμποροι και επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, λόγω της πανδημίας;

«Η πανδημία του Covid-19 αναμφισβήτητα υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στην όποια ανάκαμψη σημείωσε η ελληνική οικονομία έπειτα από την δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Παρά τα μέτρα στήριξης που έλαβε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, δυστυχώς αυτά αποδείχθηκαν είτε μη στοχευμένα, είτε ανεπαρκή. Υπήρξαν και περιπτώσεις επαγγελματιών που δεν μπόρεσαν να καρπωθούν κάποια από τα μέτρα στήριξης, λόγω των προϋποθέσεων που υπήρχαν. Έτσι λοιπόν, σε κάποιους κλάδους ήταν έντονη η εμφάνιση των λουκέτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω την εστίαση. Από την άλλη πλευρά παρατηρήθηκε και το φαινόμενο όπου ενώ έκλειναν επιχειρήσεις, κάποιοι επαγγελματίες έκαναν ανοίγματα σε διαφορετικούς κλάδους καθώς ενίοτε η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε με νούμερα θα πρέπει τα Επιμελητήρια της πόλης να έχουν ένα ενημερωμένο μητρώο των ενεργών επιχειρήσεων προκειμένου να εξετάσουμε το θέμα ολοκληρωμένα».

Ως νέα διοίκηση, είστε ικανοποιημένοι από την στήριξη που παρείχε η Πολιτεία σε εμπόρους και επαγγελματίες; Τι προτίθεστε να κάνετε;

«Ως ένα βαθμό είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Πολιτεία για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους αλλά και το σύνολο της οικονομίας, γενικότερα. Ωστόσο, έγιναν λάθη τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η Πολιτεία είχε αφουγκραστεί και τα αιτήματα των επαγγελματιών. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Όπως γνωρίζετε αποφάσεις για την αγορά λάμβανε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Η παρουσία των επαγγελματιών ήταν ανύπαρκτη. Ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης δεν μείναμε αμέτοχοι σε όλο αυτό. Ήδη από τον Μάρτιο του 2020 καταθέσαμε σειρά επιστολών με προτάσεις προς την κυβέρνηση και τους φορείς. Προωθήσαμε και στηρίξαμε δυναμικά τα αιτήματα και τα προβλήματα των σωματείων- μελών μας. Άλλοτε τα καταφέραμε και εισακουστήκαμε και άλλοτε όχι. Ο αγώνας μας όμως για την επιβίωση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε, αν και δύσκολος, είναι διαρκής και συνεχίζεται».

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ικανοποιεί τις ανάγκες πολλών επαγγελματιών ή δημιουργεί νέα εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας;

«Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, πιστεύουμε ότι η αλλαγή του ανά τριετία καθώς και η γραφειοκρατία που συνεπάγεται κατά την εφαρμογή του αποτελούν τροχοπέδη για την άσκηση αλλά και την ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Ο νέος νόμος, διακρίνεται από μια προχειρότητα στο σύνολο του. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν επιχορηγούνται ενώ ταυτόχρονα δεν τους δίνονται κίνητρα για την διατήρηση αλλά και την αύξηση του προσωπικού τους. Τέλος, από τον νέο αναπτυξιακό νόμο εξαιρούνται οι ξενοδοχειακές μονάδες τριών αστέρων, γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό καθώς από τον τουρισμό επωφελούνται αρκετοί έμποροι και επαγγελματίες π.χ. εστίαση, λιανεμπόριο κτλ. ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκαν σημαντικά οι ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων που με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους επιχορηγούνταν συστηματικά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *