Sunday , 5 May 2024

Ο ποδηλάτης που ταξιδεύει, παρέα με ελληνικά φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς

Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν ο Παναγιώτης Ζαφειριάδης έκλεισε πίσω την πόρτα του σπιτιού του στην Ιρλανδία και ξεκίνησε ένα ταξίδι ζωής με το ποδήλατό του.

Ποδηλατώντας από το βορρά προς το νότο, ο Παναγιώτης πέρασε με πλοίο στην Κορσική και μετά ταξίδεψε στην Τυνησία για να σαλπάρει για την Ιταλία κι από εκεί με το ποδήλατο να φτάσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Το ταξίδι συνεχίζεται σε πρώτη φάση στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και μετά εκτός Ευρώπης, πηγαίνοντας πιθανότατα ανατολικά προς στην Ασία.

Στην πραγματικότητα αυτή η μοναδική διαδρομή του Παναγιώτη Ζαφειριάδη ξεκίνησε όταν άφησε τη δουλειά του ως προγραμματιστής για να ξεκινήσει το δικό του βιωματικό ταξίδι στον κόσμο.

«Το περιστατικό που μου συνέβη πριν από μερικά χρόνια με έκανε να δω τη ζωή μου και τον εαυτό μου διαφορετικά. Εγκατέλειψα όλα όσα έκανα μέχρι τότε και ξεκίνησα από την αρχή», λέει.

Ο Παναγιώτης ακολουθεί διαδρομές μέσα στη φύση, γνωρίζει τους κατοίκους της και την ιστορία της κάθε περιοχής, κάνει δουλειές της ειδικότητας του και κυρίως κρατά ένα πλούσιο ημερολόγιο εμπλουτισμένο με βιώματα, εμπειρίες, παρατηρήσεις, μεταφέροντας σε όλους εμάς μια μικρή γεύση ταξιδιού και περιπέτειας.

Ενεργειακή αυτονομία σε δύο τροχούς

Σ’ αυτή την εναλλακτική διαδρομή στον κόσμο απαραίτητη είναι η ενεργειακή αυτονομία.

Τα τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκά της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ (OrganicElectronicTechnologies) είναι εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είναι ελαφρά, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όταν κινείσαι πάνω σε ένα ποδήλατο και φυσικά εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να τροφοδοτούνται για παράδειγμα όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές.     

«Βρίσκομαι πολλές φορές μακριά από  δίκτυα ενέργειας. Χρειάζομαι ενεργειακή αυτονομία, ενώ παράλληλα θα πρέπει ό,τι μεταφέρω να είναι ελαφρύ γιατί στο ποδήλατο κάθε γραμμάριο βάρους μετράει», λέει ο Παναγιώτης Ζαφειριάδης.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στο ποδήλατο του Παναγιώτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 10 stand 28 της εταιρείας ΟΕΤ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *