Sunday , 5 May 2024

Ο Τσίπρας φεύγει, ο Ανδρουλάκης έρχεται…

Του Γ.Κατσιάνη

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 16,78% (52 έδρες) και το ΠΑΣΟΚ 13,18% (41 έδρες).

Πρόκειται ουσιαστικά για την επανάληψη των χθεσινών αποτελεσμάτων για τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Με μία σημαντική διαφορά: Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυναμική ενός πολιτικού που σε λιγότερο από τρία χρόνια θα υπερδιπλασίαζε το ποσοστό του κόμματος του και θα γινόταν κυβέρνηση ενώ αντίθετα για το ΠΑΣΟΚ ξεκινούσε η περίοδος της εσωστρέφειας και της συρρίκνωσης των ποσοστών του.

Έντεκα χρόνια μετά, οι ρόλοι έχουν αλλάξει και πάλι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν κατάφερε να πείσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις και το πρόγραμμα του, με αποτέλεσμα να συντριβεί χάνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια το 43% της εκλογικής του δύναμης (17,84% από 31,53%).

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θέτει και πάλι τις βάσεις για την μετεξέλιξη σου σε πρωταγωνιστή της Κεντροαριστεράς, ενισχύοντας μέσα σε μια τετραετία κατά 88% την εκλογική του ισχύ (11,85% από 6,29%).

Πορείες παράλληλες και για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σηκώσει το βάρος της ήττας που υπέστη από τη ΝΔ ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κύριο εκφραστή του μεσαίου χώρου.

Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στα πολιτικά πράγματα της χώρας, διότι συνδυάζει νιάτα και εμπειρία για να πάει η χώρα ψηλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *