Friday , 29 March 2024

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR- «Κορυφαία μεταρρύθμιση η θέσπιση ενός αδιάβλητου συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Κορυφαία μεταρρύθμιση  για την κυβέρνηση αποτελεί η αλλαγή στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Όπως τονίζει «στόχος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πολίτη» και στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα, της αυτοδιοίκησης, εντάσσεται και η αντικατάσταση της απλής με  την ενισχυμένη αναλογική. Όσον αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Βορίδης χαρακτηρίζει «άστοχη» την όποια συζήτηση εν μέσω κορωνοϊού και ξεκαθαρίζει πως «η Κυβέρνηση έχει ένα μεταρρυθμιστικό έργο να υλοποιήσει για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και αυτό ακριβώς πράττει» .

Κύριε  υπουργέ, ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης όσων αφορά τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση;

«Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών της χώρας, βγάζοντάς τους από το καθεστώς ακυβερνησίας που έφερε η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ και υπό αυτό το πρίσμα νομοθετούμε ώστε ο συνδυασμός που θα καταλαμβάνει ποσοστό άνω του 43% να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Παράλληλα, καθορίζεται κατώτατο όριο για την εκλογή των συνδυασμών ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%. Η καταστροφική απλή αναλογική μας απέδειξε ότι δεν  είναι δυνατόν στο όνομα της επιδιωκόμενης συναίνεσης να προάγονται εκβιαστικές πολιτικές εις βάρος της βούλησης και της προόδου των τοπικών κοινωνιών».

Το νέο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο δημόσιο;

«Πρόκειται για κορυφαία μεταρρύθμιση που αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποκτά ενιαίο προγραμματισμό προσλήψεων για το σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης, καθιερώνοντας ένα σύγχρονο και αδιάβλητο σύστημα γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες θα διεξάγονται ετησίως μία ή δύο φορές με στόχο τη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την προκήρυξη μέχρι την πλήρωση των θέσεων. Εξίσου σημαντική πρόβλεψη είναι και το δίπτυχο αξιολόγηση – στοχοθεσία που αποτελεί την επόμενη διαρθρωτική και ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι επιθυμούμε ένα παραγωγικό δημόσιο απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος». 

Μπορεί το δημόσιο να αποκτήσει το κύρος που του αναλογεί;

«Είναι κρίσιμο για να γίνει αυτό, να αντικατασταθεί η κρατούσα αντίληψη του εξισωτισμού με μία κουλτούρα αξιοκρατίας. Είναι απαραίτητο να υποχωρήσει η αίσθηση που έχει αποκομίσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τον δημόσιο υπάλληλο, ότι δηλαδή είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να διοριστεί και εισήλθε στη λογική της ήσσονος προσπάθειας. Αυτό ξέρετε αδικεί ένα σημαντικό τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν σκληρά. Είναι ανάγκη να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης και είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται, θα οδηγήσουν σε πολύ καλύτερες εργασιακές σχέσεις και στην ανάκτηση του κύρους για τον δημόσιο υπάλληλο. Κυρίως όμως θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος που είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πολίτη».

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα, είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις; Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές;

«Η Ελλάδα παραμένει πάντα ασφαλής προορισμός πολλώ δε μάλλον και για επενδύσεις. Η διαχείριση της πανδημίας έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής που απορρέει από αυτή, ωστόσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει μία σειρά προτάσεων επενδυτικού χαρακτήρα που αναμένεται να υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ όλη η δύσκολη δουλειά που έχει κάνει η Κυβέρνησή μας για να διατηρήσει υγειονομικώς ασφαλή τη χώρα πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα καρποφορήσει. Να αναφέρω ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι από δεκάδες χώρες της Ευρώπης που επέλεξαν την Ελλάδα για να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, δείχνοντας ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας ενώ και μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας».

Πανδημία, εμβολιασμός και τήρηση συμφωνιών φαρμακευτικών εταιρειών. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης;

«Δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο βήμα της Κυβέρνησης. Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των πολιτών ο οποίος στην Ελλάδα εξελίσσεται ομαλά. Στόχος της Κυβέρνησής μας είναι να βρούμε την κατάλληλη εκείνη ισορροπία που θα επιτρέψει στην οικονομία μας να λειτουργήσει χωρίς αυτό να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, για την πραγμάτωση του οποίου πασχίζει ολόκληρος ο πλανήτης και μέχρι σήμερα η χώρα μας τα έχει πάει ικανοποιητικά, εν συγκρίσει με άλλες χώρες οι οποίες διαθέτουν ισχυρότερα συστήματα υγείας.

Η έντονα προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου, το τελευταίο έτος, προκαλεί ανησυχία. Τι επιδιώκει η Άγκυρα κατά την γνώμη σας;

«Παραδοσιακά η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως μεγάλος παίχτης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο το μόνο που καταφέρνει είναι να απομονώνεται η ίδια αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ο μόνος σταθερός πόλος για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Προφανώς κατά διαστήματα και πάντα με το βλέμμα στα εσωτερικά της, η Άγκυρα δημιουργεί τεχνητές εντάσεις προκειμένου να διατηρήσει μια εσωτερική ειρήνη στη χειμαζόμενη τουρκική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα διατηρεί και ενισχύει τις συμμαχίες της και πρωταγωνιστεί, έχει αποδείξει ότι σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Δεν κινούμαστε με γνώμονα τις προθέσεις Ερντογάν, αλλά με βάση την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας, δεν απειλούμε και δεν εκβιάζουμε, παραμένουμε ωστόσο έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις με κάθε μέσο».  

Μετά τον ανασχηματισμό, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φούντωσαν. Θα προβεί η κυβέρνηση σε εκλογές εντός του έτους;

«Δεν την ανοίγει τη συζήτηση των εκλογών πάντως η Κυβέρνηση. Δεν ξέρω γιατί τίθεται στο τραπέζι το θέμα αυτό, δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκλογών. Θα έλεγα πως πρόκειται για άστοχη συζήτηση εν μέσω κορωνοϊού, αλλά ακόμα και μετά το τέλος της περιπέτειας η προτεραιότητα που θα τεθεί είναι η ανάταξη της οικονομίας. H Κυβέρνηση έχει ένα μεταρρυθμιστικό έργο να υλοποιήσει για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και αυτό ακριβώς πράττει. Επιπλέον, δεν αντιλαμβάνομαι πως συσχετίζεται η αλλαγή προσώπων στην ηγεσία ενός υπουργείου με εκλογές. Όλοι εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της ΝΔ και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα εκλογών, δεν υπάρχει καμία σχετική σκέψη για κάλπες το 2021. Εξάλλου, το θέμα έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι οι εκλογές έχουν καθορισμένο συνταγματικό σημείο που είναι το τέλος της τετραετίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *