Saturday , 20 April 2024

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR-«Η ΔΕΗ είναι μια μεγάλη πληγή που πρέπει να επουλώσουμε»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Αποφασισμένος να κερδίσει το «στοίχημα» της ΔΕΗ, την οποία χαρακτηρίζει «μεγάλη πληγή» για την ελληνική οικονομία, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Επιπλέον, τονίζει πως η ενεργειακή πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στηρίζει τα ενεργειακά πρότζεκτ που αφορούν «μεταξύ άλλων τους αγωγούς TAP, IGB, Poseidon, East Med αλλά και νέες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου» ενώ επισήμανε πως βρίσκονται στα «σκαριά» οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ .

Κύριε Χατζηδάκη, πρόσφατα σας ακούσαμε να ανακοινώνετε 10 μέτρα προς την κατεύθυνση σωτηρίας της ΔΕΗ. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει η επιχείρηση να ξαναγίνει βιώσιμη, κερδοφόρα;

«Ας μην προτρέχουμε. Κατ’ αρχάς, απαιτείται η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, να εξειδικεύσει και να υλοποιήσει αυτά τα 10 μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης της επιχείρησης. H ΔΕΗ έχει μια μεγάλη πληγή που πρέπει να επουλώσουμε. Αυτό λοιπόν που πρώτιστα με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να περάσουμε χωρίς πρόβλημα τρεις σημαντικούς κάβους: Πρώτον, να αποφύγουμε τεχνικά προβλήματα, π.χ. μπλακ-άουτ. Δεύτερον, να καταγραφεί η αναστροφή των αρνητικών δεικτών για την εταιρεία στην επόμενη έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, της Ernst & Young. Και τρίτον, να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά της ενέργειας, στις 31 Οκτωβρίου. Εφόσον αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και να καταστήσουμε τη ΔΕΗ και πάλι ισχυρή και κερδοφόρα».

Οι καταναλωτές θα δουν την μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ;

«Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα γίνει. Και μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουμε προς τα πάνω όσα εισπράττει η ΔΕΗ, διατηρώντας εν τέλει σταθερό το βασικό τιμολόγιο που πληρώνει ο καταναλωτής».

Με ποιο τρόπο θα στηρίξει η κυβέρνηση τα ενεργειακά πρότζεκτ;

«Τα ενεργειακά πρότζεκτ βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άλλωστε, η ενέργεια είναι για εμάς και εξωτερική πολιτική. Και επιδιώκουμε μέσω της ενεργειακής διπλωματίας να αναδειχθεί η Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας σε μία περιοχή που η οικονομική ανάπτυξη θα βασίζεται στη συνεργασία, το  σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του περιβάλλοντος. Στηρίζουμε τα ενεργειακά πρότζεκτ, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες υποδομές και εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας και τις στρατηγικές μας συνεργασίες με τους ενεργειακούς μας εταίρους. Τα πρότζεκτ αυτά αφορούν μεταξύ άλλων τους αγωγούς TAP, IGB, Poseidon, East Med αλλά και νέες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προωθούμε παράλληλα προς κύρωση στη Βουλή και τις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο. Στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή υδρογονανθράκων -πέρα από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που επίσης επιδιώκουμε δυναμικά. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε συστηματικά με τρεις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας,  την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν αυτή τη συνεργασία».

Θα μπορέσει η  χώρα μας να προβεί στην απολιγνιτοποίηση που επιβάλλει η πολιτική της Ε.Ε.;

«Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας όχι μόνο απέναντι στην Ε.Ε. αλλά και απέναντι στα παιδιά μας. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας και απειλεί το μέλλον του πλανήτη, όπως μας υπενθύμισαν οι καταστροφές στη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο. Δεν έχουμε λοιπόν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε και στην Ελλάδα σε πολιτικές φιλικότερες στο περιβάλλον, όπως τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση και, μέσω αυτής, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγουμε. Αυτό θα γίνει με σταδιακή απόσυρση των παλαιότερων και ζημιογόνων μονάδων λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια μιας εύλογης μεταβατικής περιόδου και με παράλληλη διασφάλιση πόρων από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταβατική περίοδος είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας από άλλες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα τις ΑΠΕ. Και με παράλληλο στόχο να αυξήσουμε το μερίδιο και της ίδιας της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το οποίο -μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που υποδυόταν το φίλο-περιβαλλοντικό κόμμα- βρίσκεται στο απογοητευτικό 2,9%».

Σε σύντομο χρονικό διάστημα είδαμε την κυβέρνηση να αναπτύσσει ταχύτητα όσον αφορά την επαναφορά της σταθερότητας της χώρας. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε τελικά να προσελκύσουμε επενδυτές με τις αποκρατικοποιήσεις;

«Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης. Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή με τις πρώτες μειώσεις στη φορολογία, τις βελτιώσεις στη λειτουργία του κράτους αλλά και την αναβάθμιση των πανεπιστημίων, δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα για την Ελλάδα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε αυτό το θετικό μομέντουμ. Ήδη, επενδύσεις που ήταν κολλημένες επί ΣΥΡΙΖΑ και υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν -και μαζί τους πολλές θέσεις εργασίας- όπως αυτή στις Σκουριές Χαλκιδικής, ξεκολλάνε σήμερα με παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Και βάσιμα υπολογίζουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις αποκρατικοποιήσεις που προγραμματίζουμε, όπως της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Και αυτό γιατί οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να επενδύσουν σε μια χώρα με χαμηλότερη φορολογία και απλοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο που δημιουργούν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης. Αλλά και με μια κυβέρνηση που δεν θα τους βάζει τρικλοποδιές κάθε λίγο και λιγάκι. Εργαζόμαστε λοιπόν με σοβαρότητα για να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα φέρουν πολλές, ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *