Friday , 19 April 2024

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΑΡΗΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR- «Υπηρετούμε τους δημότες και όχι τα κόμματα»

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατσιάνη

Ως ανεξάρτητη δημοτική κίνηση, η “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά” έχει θέσει ως προτεραιότητα την απευθείας επαφή με τους δημότες, με συναντήσεις που πραγματοποιεί με κατοίκους σε γειτονιές του δήμου. Πρόθεση του επικεφαλής του συνδυασμού είναι η χρηστή διαχείριση των οικονομικών και η καθαριότητα, με προτεραιότητα στην αξιοποίηση της ανακύκλωσης.

Kύριε Τεμεκενίδη, θεωρείτε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην αυτοδιοίκηση;

«Κύριε Κατσιάνη, χαίρομαι που ξεκινάτε με αυτή την ερώτηση. Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ανεξαρτητοποιηθήκαμε τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, είπαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα για την Καλαμαριά, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες για το καλό του τόπου μας. Ξεκινήσαμε ακηδεμόνευτοι, διαμορφώνοντας τους στόχους μας, το πρόγραμμα μας εμείς οι ίδιοι. Το βράδυ της Κυριακής δεν θα αφιερώσουμε τη νίκη μας σε κανένα πολιτικό αρχηγό, ο χάρτης της Καλαμαριάς στις οθόνες της τηλεόρασης δεν θα έχει χρώμα».

Η εκτέλεση των εργασιών του μετρό, αποτελεί αγκάθι για τους Καλαμαριώτες τα τελευταία χρόνια, μιας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της τοπικής αγοράς. Σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα οι διανοίξεις και τα έργα υποδομής;

«Ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου, η δημοτική αρχή αποφάσισε χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο και πλάνο, την απαλλοτρίωση 3,5 στρεμμάτων, δηλαδή ένα μέρος των εκτάσεων που απαιτούνται για τη διάνοιξη της οδού Πόντου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιβατών στους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό. Όταν 10 χρόνια τώρα η διοίκηση του δήμου διατυμπάνιζε πως το συγκεκριμένο έργο θα καλυφθεί από την κεντρική διακυβέρνηση. Όταν 10 χρόνια τώρα η δημοτική αρχή υποστήριζε πως το θέμα αυτό έχει λυθεί. Ξαφνικά λοιπόν, ο δήμος μας πρέπει να επιβαρυνθεί με υπέρογκα ποσά, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, για τις συνολικές απαλλοτριώσεις και την κατασκευή του έργου της διάνοιξης. Έτσι η διοίκηση, μαζί με τους “όψιμους” συνοδοιπόρους της – αυτούς που πέντε χρόνια έλεγαν άλλα – αποφάσισε την κατασπατάληση μεγάλου μέρους των αποθεματικών μας, δαπανώντας τρία εκατομμύρια ευρώ για την απαλλοτρίωση ενός εκ των οικοπέδων στην επέκταση της οδού Πόντου. Παγκοσμίως, τα έργα που αφορούν τους σταθμούς του Μετρό και έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, επιδοτούνται από την κεντρική διοίκηση. Τα διαθέσιμα του δήμου μας, τα οποία εν προκειμένω δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα προς τους πολίτες της Καλαμαριάς και προορίζονται για τοπικά έργα. Συνεπώς, τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Διεκδίκησε και με ποιόν τρόπο επί τόσα χρόνια ο δήμαρχος την επιχορήγηση του έργου από την Πολιτεία; Πού θα βρει ο δήμος Καλαμαριάς τα ταμειακά διαθέσιμα για την ολοκλήρωση του έργου; Γιατί τόση βιασύνη μέσα στην προεκλογική περίοδο ώστε να αποζημιωθούν συγκεκριμένοι ιδιώτες; Εμείς αυτά τα ερωτήματα θέτουμε και ζητάμε απαντήσεις έστω και την τελευταία στιγμή».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Καλαμαριάς είναι η καθαριότητα. Τι προτίθεστε να κάνετε;

«Η Καλαμαριά, κύριε Κατσιάνη, είναι μία πόλη βρώμικη. Δυστυχώς, σε κάθε προεκλογική περίοδο καλούμαστε να συζητάμε για τα αυτονόητα, αυτά που σε κάθε άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη είναι λυμένα. Αυτό που είναι απαραίτητο να κάνουμε είναι η άμεση αναδιοργάνωση του προσωπικού, η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων αποθεματικών του δήμου από τα δημοτικά τέλη, τα οποία αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού ενώ θα πρέπει να γίνουν και προσλήψεις. Τέλος, η ανακύκλωση πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το αύριο της Καλαμαριάς. Εμείς, έχουμε σχεδιάσει ένα ανταποδοτικό σύστημα ανακύκλωσης, όπου ο δήμος θα παρακολουθεί την ανακύκλωση των πολιτών και ανάλογα θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη. Σύνθημα μας άλλωστε είναι το “Όσο ανακυκλώνω, τόσο λιγότερο πληρώνω”».

Κλείνοντας έχετε ξεκινήσει μία σειρά ανοικτών εκδηλώσεων, γυρίζοντας όλες τις συνοικίες της Καλαμαριάς. Πώς θα πορευτείτε μέχρι την ημέρα των εκλογών;

«Για εμάς, κάθε γειτονιά της Καλαμαριάς έχει τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες, κάθε γειτονιά χρειάζεται την προσοχή μας και συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και το δείχνουμε με πράξεις: συνομιλούμε με τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά, παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας και ενσωματώνουμε τις παρατηρήσεις των κατοίκων στο πρόγραμμά μας. Έχουμε ήδη συζητήσει με τους Καλαμαριώτες στο Βότση, στο Φοίνικα και στο Καραμπουρνάκι, και συνεχίζουμε. Μετά τη Νέα Κρήνη και την Κηφισιά, σειρά έχουν την Τετάρτη 22 Μαΐου (7 το απόγευμα) η πλατεία των εργατικών κατοικιών της Κρήνης (οδός Πολυβίου) και την Παρασκευή  (7 το απόγευμα) η πλατεία Σκρα στην Αρετσού. Να σημειώσω ότι η κεντρική προεκλογική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, μπροστά στο δημαρχείο Καλαμαριάς».


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *