Friday , 29 March 2024

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ, ΗΛ.ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR-“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με το μέλλον μας δια ίδιον όφελος”

Θεωρεί ότι η δημοτική αρχή έχει “εξαντλήσει την προωθητική της δύναμη”, λόγω της 25ετούς θητείας της, με αποτέλεσμα να διακατέχεται από αβελτηρία. Για τον “Κλεισθένη”, πιστεύει ότι εξυπηρετεί “κρυμμένες προσωπικές φιλοδοξίες” της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει την συμμετοχή στα κοινά, “ευθύνη”. Ο λόγος για τον Ηλία Ζάχαρη, ο οποίος διεκδικεί το δήμο Νεάπολης-Συκεών και εκτιμά πως με την βοήθεια των δημοτών, “θα τα καταφέρει”.

Κύριε Ζάχαρη, ποια πιστεύετε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος Νεάπολης- Συκεών;

“Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μία διοίκηση, η οποία είναι ένα τέταρτο του αιώνα στην εξουσία και έχει εξαντλήσει την προωθητική της δύναμη. Αυτό είναι ο πυρήνας από τον οποίο προκαλούνται όλα τα υπόλοιπα. Για να μείνουν στην εξουσία, δεν λένε όχι σε τίποτε. Δεν είπαν όχι στην κατάργηση του αστυνομικού τμήματος (Α.Τ.)Νεάπολης, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρότατο αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Παράλληλα όμως δεν ξέρουν πως να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους διοίκησης, με αποτέλεσμα να πράγματα τα πηγαίνουν με τον αραμπά, όπως έλεγαν παλιά. Έτσι η καθαριότητα, η βασική αρμοδιότητα του δήμου έχει μείνει πίσω. Και με τα δικά τους δεδομένα, το σύστημα Novoville στο οποίο εντάχθηκε ο δήμος είχαν σχεδόν 20.000 παράπονα και αιτήματα που αφορούν την καθαριότητα. Στο μεταξύ, η αλαζονεία της εξουσίας τους έχει οδηγήσει να μην καταλαβαίνουν πλέον. Πανηγυρίζουν για το σύστημα παραπόνων και προσπαθούν να μην καταλάβουμε τι αναδεικνύει το σύστημα. Την αβελτηρία τους. Σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις από το παρελθόν με τη συσπείρωση του χθες. Χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις για έναν σύγχρονο δήμο”.

Συχνά επιρρίπτετε ευθύνες στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της στο θέμα της ασφάλειας, με αφορμή την έξαρση της εγκληματικότητας στο δήμο. Τελικά, υπεύθυνο για την κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης δεν είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

“Προφανώς η απόφαση είναι του Υπουργείου. Γνωρίζουμε όμως όλοι, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στην πρώτη προτεραιότητα της, την αστυνόμευση. Όταν ο δήμαρχος δηλώνει ότι ‘παλεύει υπέρ των συγχωνεύσεων των Αστυνομικών Τμημάτων’, καθιστά ευκολότερες τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Κοινώς δηλαδή, ο κ. Τόσκας βρήκε πρόσφορο έδαφος και προχώρησε στην κατάργηση του ΑΤ Νεάπολης. Το πρόβλημα του κ. Δανιηλίδη δεν ήταν η κατάργηση του τμήματος. Ήταν η οικοδόμηση αστυνομικού τμήματος σε οικόπεδο του δήμου. Το έλεγε σε όλες τις δηλώσεις του εκείνη την περίοδο. Δηλαδή πρότεινε μία συναλλαγή. Εγώ θα δεχτώ την συγχώνευση, εσείς θα χτίσετε στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Και για να ενισχύσει την πρόταση αυτή, δεν βρήκε καν έναν δημοτικό χώρο για να στεγάσει τη μονάδα άμεσης επέμβασης που πρότεινε να δημιουργήσει η ΕΛΑΣ, εφόσον δεν θα πλήρωνε ενοίκιο. Επειδή όμως λεφτά για ένα τέτοιο έργο, αυτή η κυβέρνηση, δεν θα έδινε ποτέ, όπως κατέστησε σαφές, ο τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αναγνωστάκης, το 2017, μείναμε χωρίς αστυνομικό τμήμα. Ο κ. Δανιηλίδης έπαιξε και εμείς χάσαμε”.

Θεωρείτε ότι ο “Κλεισθένης” δίνει λύσεις στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης;

“Ο Κλεισθένης είναι ένα σύστημα που οι εμπνευστές του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησαν για να κρύψουν την ανυπαρξία τους στην αυτοδιοίκηση και να ξυπνήσουν από την μία, κρυμμένες προσωπικές φιλοδοξίες και από την άλλη, διαφθορά γιατί κάποιοι συμμετέχουν στις εκλογές, ποντάροντας ότι μπορούν να εξαργυρώσουν την εκλογή τους. Στο δικό μας δήμο απέτυχαν γιατί οι υποψηφιότητες αντιστοιχούνται σε πολιτικούς χώρους. Και από τον δικό μας πολιτικό χώρο υπήρξε μία ηχηρή απάντηση γιατί δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Είμαστε απόλυτα ενωμένοι. Σας διαβεβαιώνω ότι θα αποτύχουν και όσοι περιμένουν να κερδίσουν από την ακυβερνησία. Και δεν το λέω αυτό γιατί εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε καμία συναλλαγή αλλά γιατί οι πολίτες θα δώσουν ισχυρή εντολή για να αποφευχθεί η ακυβερνησία στους δήμους. Αυτήν την ισχυρή εντολή ζητάμε και ελπίζουμε βάσιμα ότι οι πολίτες θα μας την δώσουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με το μέλλον των πόλεων μας δια ίδιον όφελος”.

Συχνά επιστρατεύετε το χιούμορ για να ασκήσετε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης του δήμου. Πιστεύετε ότι με τον τρόπο αυτό γίνονται περισσότερο κατανοητές οι θέσεις σας από τους πολίτες;

“Οι πολίτες και συνδημότες μας κατανοούν τις θέσεις μας επειδή είμαστε κάθε μέρα δίπλα τους στους δρόμους, στις δουλειές τους, στα καφενεία. Μιλάμε μαζί τους, τους ακούμε, μας ακούν να απαντάμε. Χρησιμοποιούμε το χιούμορ στα σχόλια μας για τη διοίκηση γιατί δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να σχολιάσει το άγχος που διακατέχει μία διοίκηση, η οποία γνωρίζει ότι άλλη δουλειά δεν ξέρει να κάνει γιατί δεν έκανε ποτέ στη ζωή της. Για μας η συμμετοχή στα κοινά είναι ευθύνη, για κάποιους είναι μόνο επάγγελμα και βιοπορισμός και μάλιστα πολυτελείας”.

Τι σας ώθησε να αφήσετε τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσετε την ψήφο των δημοτών της Νεάπολης και των Συκεών;

“Ξέρετε ότι έχω εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος δύο φορές. Το 2006 ήμουν ο νεώτερος ηλικιακά δημοτικός σύμβουλος Συκεών και το 2010, εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης -Συκεών. Το τι έγινε το 2014 στον δήμο μας, είναι γνωστό και δεν επιθυμώ να το συζητήσω ξανά. Καταλαβαίνω τις πολιτικές σκοπιμότητες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τις υπηρετώ κιόλας. Έτσι ήλθε τότε η πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα να συμμετάσχω στην ‘Αλληλεγγύη’ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την αποδέχτηκα και την ενέκριναν και οι δημότες της Νεάπολης και των Συκέων, του Αγίου Παύλου και των Πεύκων με έστειλαν πρώτο σε σταυρούς στο περιφερειακό συμβούλιο. Εκεί έμαθα πως είναι η ευθύνη να ασκείς διοίκηση και οι αποφάσεις σου να επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο χρήσιμος μπορώ στους συνδημότες μου, καθώς η Περιφέρεια, με δική μου πίεση, όπως έχει πει δημόσια και ο Απόστολος, ενέκρινε έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον δήμο μας. Ξέροντας λοιπόν τον δήμο, ξέροντας την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αποδέχτηκα την προτροπή φίλων συνδημοτών να οργανώσουμε μία προσπάθεια για να αλλάξουμε τον δήμο μας. ‘Ηλία, εικοσιπέντε χρόνια, είναι πολλά’, μου είπαν. Και τότε συνειδητοποίησα ότι η γενιά μου, άλλον δήμαρχο, δεν θυμάται. Αν ήταν καλός δήμαρχος και χρήσιμος στην κοινωνία, δεν θα είχα λόγο να ανταποκριθώ ενώ ο Απόστολος καλπάζει προς μία νέα νίκη στην Περιφέρεια. Αλλά αισθάνομαι μία βαριά ευθύνη. Ο δήμος Νεάπολης -Συκεών με την προσφυγιά, την ιστορία, τα τείχη, το δάσος, το αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, πρέπει να πάει μπροστά! Θα τα καταφέρουμε!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *