Thursday , 9 May 2024

“Πάγωσε” το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”

Του Γ. Κατσιάνη

Αν ψάχνετε να βρείτε ένα πρόγραμμα που διέψευσε τις προσδοκίες πολλών καταναλωτών, τότε αυτό ακούει στο όνομα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαΐου του 2023 και στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και σε χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 238 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 65% για νοικοκυριά και 40% για τους αγρότες.

Όσον αφορά την συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

“Με το νέο πρόγραμμα, χιλιάδες νοικοκυριά  και  αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης», δήλωσε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και νυν Ανάπτυξης), Κώστας Σκρέκας.

Τι ισχύει σήμερα

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος ξεπέρασε τουλάχιστον τις 10.000, μόλις μία αίτηση (!) έχει επιδοτηθεί μέχρι σήμερα.

“Πρόκειται για ένα κακοσχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο έτρεξε χωρίς να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση”, δήλωσε στο thesseconomy.gr ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), Πέτρος Τσικούρας

Όπως τόνισε, η απουσία προκαταβολής στους δικαιούχους σε συνδυασμό με την μη συμμετοχή των τραπεζών, λειτούργησαν ανασταλτικά στην επιτυχία του προγράμματος.

“Κάποιος έπρεπε να ξοδέψει πρώτα 22.000-24.000 ευρώ για την συγκεκριμένη εγκατάσταση και μετά να λάβει το αντίστοιχο ποσό της επιδότησης”, υπογράμμισε ο κ. Τσικούρας ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει επιπλέον κίνητρα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες, όπως για παράδειγμα με την μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ στις οικιακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2022/542 της 5-4-22.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν συνολικά 50.000 στέγες με φωτοβολταϊκά στην χώρα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *