Friday , 29 March 2024

Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ το τίμημα για τη Θεσσαλονίκη από το lockdown

Του Γ. Κατσιάνη

Σε νέα φάση ύφεσης εισέρχεται από σήμερα και για 14 ημέρες η τοπική οικονομία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε lockdown της Θεσσαλονίκης, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.  

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ένα τοπικό lockdown για ένα μήνα επιβαρύνει  κατά 1,5% το ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που συνεπάγεται απώλειες 2,5 δισ. ευρώ, σε τοπικό επίπεδο.                                                                                                                       

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για 15 ημέρες, η τοπική οικονομία θα καταγράψει απώλειες 1,25 δισ. ευρώ.                                                                                              

Επιπλέον, η απουσία φοιτητών στην πόλη, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τη διεξαγωγή των μαθημάτων με τηλεδιασκέψεις, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της πόλης, με απώλειες που ανέρχονται σε 30-40 εκατ. ευρώ (!), τον μήνα.

«Βαρύς» ο λογαριασμός στην εστίαση

Ειδικότερα, για τον κλάδο της εστίασης, εκτός από τους 20.000 εργαζόμενους που ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω του τοπικού lockdown, σημαίνει και τεράστια «τρύπα» για τα δημόσια έσοδα.                                                                                                                                  

Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι το 2019, οι Έλληνες «επένδυσαν» 5,7 δισ. ευρώ στις 82.000 επιχειρήσεις εστίασης της χώρας, δηλαδή 475 εκατ. ευρώ το μήνα.                                                                                                                            

Δεδομένου ότι η εστίαση έβαλε «λουκέτο» το διάστημα 13 Μαρτίου-25 Μαΐου, η απώλεια υπολογίζεται σε 1,3 δις. ευρώ σε όλη την χώρα.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι                                                    

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα απαγορεύει τις απολύσεις. «Να παραταθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να μην επιτρέπονται οι δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας στους συνδεόμενους κλάδους της τροφοδοτικής αλυσίδας και επικουρικών επαγγελμάτων που επηρεάζονται», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΟΙΥΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *