Thursday , 2 May 2024

Πάνω από 90.000 χαρταετοί θα… πετάξουν σε Ελλάδα και Κύπρο – Πόσο κοστίζει – Ποιος… κερδίζει μικρούς και μεγάλους

«Ο ουρανός όλης της Ελλάδας και της Κύπρου θα γεμίσει από δικούς μας χαρταετούς. Φέτος κατασκευάσαμε πάνω από 90.000 χαρταετούς», λέει στο thesseconomy.gr o Θεσσαλονικιός κατασκευαστής χαρταετών Κώστας Καρανικόλας.

«Πηγή» του χαρταετού βιοτεχνία στις Συκιές Θεσσαλονίκης
Η αγάπη, το μεράκι, η μαστοριά και η πολύχρονη πείρα είναι η… συνταγή για τη συγκεκριμένη κατασκευή και τα εφόδια που διαθέτουν οι ελάχιστοι πλέον Έλληνες κατασκευαστές χαρταετών οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση που απαιτεί το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Στο παραδοσιακό εργαστήριο, στη βιοτεχνία χαρταετών στις Συκιές, ο κ. Κώστας Καρανικόλας μαζί με τον γιο του κ. Νίκο εδώ και 42 με 43 χρόνια κατασκευάζουν και προμηθεύουν την αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο με χάρτινους και πλαστικούς χαρταετούς. «Ο κλασσικός χαρταετός βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Τα σκήπτρα και φέτος κρατά ο παραδοσιακός χαρταετός με τα χρώματα αφού είναι ο πρώτος κωδικός στις πωλήσεις. Έχουμε δει ότι ακόμη και τα παιδάκια εντυπωσιάζονται από τις αντιθέσεις των χρωμάτων. Μοβ, βιολέ, φραουλί, και πολλά άλλα χρώματα, είναι οι χαρταετοί που κερδίζουν μικρούς και μεγάλους» επισημαίνει ο κ. Κώστας. Και συμπληρώνει ότι «επειδή όλα εξελίσσονται και το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού μας είναι η πιτσιρικαρία παίρνουμε και ιδέες από καρτούν, από ταινίες, από παιδικές σειρές. Επίσης οι φιγούρες με ήρωες, με πριγκίπισσες ανάλογα αν είναι αγόρι ή κορίτσι έχουν τρελή ζήτηση από τον κόσμο. Φέτος προσθέσαμε δύο γεωμετρικάκαινούρια σχέδια. Οι νέες φιγούρες από την επικαιρότητα είναι η Ραπουνζέλ. Επίσης γυρίσαμε λίγο πίσω, καθώς ζήτηση είχαν φέτος τα Πόκεμον».

Φτηνό παιχνίδι και φέτος
«Είναι ένα έθιμο που πρέπει να χαρούν μικροί και μεγάλοι και ιδιαίτερα τα παιδάκια, γιατί Καθαρή Δευτέρα είναι γι’ αυτά ο χαρταετός» λέει χαμογελώντας ο κ. Καρανικόλας.. Όσον αφορά την τιμή εξηγεί ότι «ο χαρταετός είναι ένα παιχνίδι ωραίο και φτηνό. Για το λόγο αυτό εμείς απορροφήσαμε τις αυξήσεις. Είμαστε ενάντια στις αυξήσεις. Πιέσαμε τους προμηθευτές μας κι όχι τους πελάτες μας. Είναι ο τρίτος χρόνος που οι ανατιμήσεις είναι πραγματικά ‘τρελές’. Παρόλα αυτά εμείς … κρατήσαμε τις τιμές. Προτιμήσαμε να μειώσουμε ακόμη και το κέρδος μας για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει χαρταετό. Οι χαρταετοί μας πωλούνται στο εμπόριο από 5-10 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον κωδικό κτλ», τονίζει ο κ. Καρανικόλας.

Τί συμβολίζει ο χαρταετός
Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαίνει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του. Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *