Friday , 19 April 2024

Πέθανε από Covid 22χρονος ανεμβολίαστος στη Θεσ/νίκη – Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ – Πλεύρης: Επίταξη την ερχόμενη εβδομάδα

Ενεργοποίηση της επίταξης την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν υπάρξει προσφορά από τους ιδιώτες γιατρούς προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές. Στο μεταξύ, πάντως, αυξάνονται ώρα με την ώρα οι ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, ενώ ένας ακόμη νεαρός ασθενής, μόλις 22 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί, έχασε τη ζωή του από τον νέο κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος 22χρονος νπσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου από τις 7 Νοεμβρίου σε απλή κλίνη Covid με παροχή οξυγόνου και είχε και υποκείμενα νοσήματα, συγκεκριμένα έπασχε άσθμα και παχυσαρκία, αλλά δεν είχε εμβολιαστεί. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ για Covid – συνολικά 18 – στο Παπαγεωργίου είναι πλήρεις, όπως και οι 125 απλές κλίνες Covid του νοσοκομείου και τρεις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Οι ιδιώτες γιατροί, τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ, θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα. “Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση¨, πρόσθεσε σχετικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ.Πλεύρης για τις ΜΕΘ, όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ, την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. “Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Κατά τον ίδιο, επίσης, πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης κατάλογος κλινών που τυχόν θα χρειαστούν στην Αθήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *