Friday , 3 May 2024

Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

«Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου.Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση η οικογένεια Βαρδινογιάννη γνωστοποίησε το θάνατο της.

Η ζωή και το έργο της
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κατάσταση της υγεία της είχε επιδεινωθεί και βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη.
Για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνιζόταν ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα- χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα- τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» συνεργάστηκε με πολλούς φορείς, ιδρύματα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου», επισήμανε η πρώτη πολίτης της χώρας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στην απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «μια γυναίκα, που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό καλό».

Ο πρωθυπουργός
«Θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρέτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης «μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη». Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η υπουργός Πολιτισμού
«Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε» δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζοντας τη μεγάλη θλίψη της για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και συζύγου του πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *