Saturday , 20 April 2024

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η οικογένειά του με ανάρτηση στο Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν Έλληνας πολιτικός, πρώην βουλευτής και υπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου (7 Οκτωβρίου 2009 – 17 Μαΐου 2012) και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας την ίδια περίοδο, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο οποίο μετείχε από την ίδρυσή του.Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938 και είναι γιος του αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου που διετέλεσε υπαρχηγός ΓΕΑ.

Πολιτική σταδιοδρομία
Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες. Υπήρξε μέλος της ομάδας που προχώρησε στην αναγραφή του συνθήματος «1 1 4» σε τοίχους δημοσίων κτιρίων (που εν συνεχεία καθιερώθηκε ως κυρίαρχο στις φοιτητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του 1960). Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Νεολαία «Γρηγόρης Λαμπράκης», καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών». Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Θόδωρου Πάγκαλου.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του με ανακοίνωσή του.«Με δυναμική παρουσία από τα νεανικά του χρόνια, στο φοιτητικό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πάντοτε μια ισχυρή φωνή και αναλυτική σκέψη, που τον καθιστούσε σημαντικό συνομιλητή στις πολιτικές συζητήσεις και εξελίξεις».
Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου εξέδωσε και ο Κώστας Σημίτης. «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για έναν ευφυέστατο άνθρωπο που «έλειψε πρόωρα από την πολιτική».«Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Twitter μνημονεύει τον εκλίποντα ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε την Ελλάδα.
«Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην Οικογένειά του Θεοδώρου Παγκάλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι», ήταν το μήνυμά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *