Sunday , 12 May 2024

Πέρασε από την Βουλή το άρθρο που ανοίγει το δρόμο για εργασία μέχρι τα 74 χρόνια(!)

Του Γ.Κατσιάνη

Σε επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης μέχρι τα… 74 χρόνια(!) προχωρά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το άρθρο 61 νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Βουλή, προβλέπει ότι σε προγράμματα απασχόλησης που καταρτίζονται από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι δυνατή και η ένταξη ανέργων “ηλικίας άνω των 67 και έως 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος”.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, “σκοπός της αξιολογούμενης αυτής ρύθμισης είναι να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων των εν λόγω ηλικιακών ομάδων καθώς κατά τεκμήριο αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι είναι πιο δυσχερές να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έτη εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος”.

Ουσιαστικά, με την τροποποίηση της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του νόμου 3863/2010, αυξάνει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 67 χρόνια που είναι σήμερα στα 74 έτη.

Αντιδράσεις

Την αντίδραση των συνδικάτων προκαλεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Μετάλλου (ΟΜΕ), με ανακοίνωση της κάνει λόγο για “εργασία έως τα 74 έτη που φέρνει η κυβέρνηση από την πίσω πόρτα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής χαρακτηρίζει “αντιδραστική” την συγκεκριμένη διάταξη και καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *