Saturday , 4 May 2024

«Πέφτει» στις 13.00 μ.μ. η αυλαία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την τελετή απονομής των βραβείων του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 13.00 μ.μ. στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι, «σβήνουν» οι προβολείς του φετινού Φεστιβάλ.

Η λήξη
Τη γιορτή λήξης του Φεστιβάλ σηματοδοτεί η νέα ταινία του Άκι Καουρισμάκι «Πεσμένα Φύλλα» (Fallen Leaves). Η ταινία του σπουδαίου Φινλανδού δημιουργού, που είναι γνωστός για το ιδιαίτερο ύφος του και την κοινωνική θεματολογία του, αφηγείται την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων που συναντιούνται τυχαία μια νύχτα στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν και να ζήσουν τον έρωτα προσπερνώντας όλες τις δυσκολίες, που οι ίδιοι έχουν θέσει ως εμπόδια στις ζωές τους. Η ταινία έχει κερδίσει το Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό διαγωνιστικό των Καννών ενώ αποτελεί την πρόταση της Φινλανδίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας 2024.

270 ταινίες στο 64ο Φεστιβάλ
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιελάμβανε 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες που προβλήθηκαν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει 79 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Τα βραβεία
Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε φέτος τον τιμητικό «Χρυσό Αλέξανδρο» στη σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιό Μόνικα Μπελούτσι. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε επίσης από το ΕΜΕΚΤ ημερίδα για τον Νίκο Περάκη με τίτλο «Success Story ή Άρπα Colla; Η Ελλάδα του Νίκου Περάκη». Ακόμη την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Το παρελθόν μιας γυναίκας» αφιερωμένη στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου. Επίσης αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Φωκά, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, ήταν η προβολή της ταινίας «Σόνια» (1980) του Τάκη Κανελλόπουλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε η ξεχωριστή έκδοση με το πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του storyboard artist Γιώργου Τασιούλα, με τίτλο «The Tass Book – The Art of Storyboard» στο Πράσινο Δωμάτιο. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *