Wednesday , 1 May 2024

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τα events που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, σε μια ατζέντα εκδηλώσεων

Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μία μέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε την αντίστοιχη ημερομηνία το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ενώ θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει και φέτος την ημέρα, στη σκιά των επαναλαμβανόμενων περιστατικών κακοποίησης γυναικών και των γυναικοκτονιών που συνεχώς αυξάνονται στις μέρες μας, με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.

Εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης ως τις 14 Μαρτίου
Η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δ.Θ., την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Θ. και το Europe Direct Thessaloniki-ΚΕΔΗΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιούν μια σειρά από εκδηλώσεις με τον τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη» από σήμερα, 4, έως και τις 14 Μαρτίου με σκοπό την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση στο διαχρονικό ζήτημα της δολοφονίας γυναικών – γυναικοκτονίας, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας. Οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Europe Direct, καθώς και σε εξωτερικά σημεία της πόλης (πλατεία Αριστοτέλους, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων είκοσι τέσσερις (24) γυναίκες από το χώρο του θεάτρου, της δημοσιογραφίας, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής δηλώνουν on camera το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα «Καμία Απουσία. Η ζωή μάς χρειάζεται όλες».

Δευτέρα 4 Μαρτίου
Η πρώτη εκδήλωση που πλαισιώνει την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη» της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 19.30 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ομιλία του συγγραφέα, δοκιμιογράφου, εκδότη και αρθρογράφου Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο «Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι». Ο ομιλητής θα προσεγγίσει με ευαισθησία τη γυναικοκτονία, όπως εκφράστηκε και αποτυπώθηκε στην Τέχνη.
-Επίσης στον ίδιο χώρο, απόψε στις 21.00 μ.μ. μαθητές της Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008, υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου Ανδρέα Βουτσινά, παρουσιάζουν το διήγημα του Κ. Θεοτόκη με τίτλο «Ακόμα;» με υπεύθυνο διδασκαλίας τον ηθοποιό και σκηνοθέτη θεάτρου Παύλο Δανελάτο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο : https://e-thessalonikiculture.gr/

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου
Η ομάδα Γυναικών του Τοπικού Κέντρου της ΧΕΝ Χαριλάου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεών της (Μαρασλή 69) διοργανώνει ομιλία με θέμα «την Παγκόσμια Ημέρα αγώνων των γυναικών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ. Για το θέμα θα μιλήσει η συγγραφέας και διοικητικό στέλεχος της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης Ηλέκτρα Δημητριάδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα
«Η παρουσία των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι: Προκλήσεις και Προοπτικές» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.30 μ.μ. στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *