Sunday , 28 April 2024

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η ΕΥΑΘ γιορτάζουν στο κέντρο της πόλης – Οι εκδηλώσεις

Παγκόσμια Ημέρα Νερού αύριο, 22 Μαρτίου, και ο δήμος Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ και η Greenpeace διοργανώνουν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σημασία του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών για την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις
Με δύο ξεχωριστά σταντ που θα στηθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αύριο, Παρασκευή, από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, θα μοιράζονται ενημερωτικό υλικό αλλά και γλαστράκια στους περαστικούς, με τη δράση να στοχεύει στη μέριμνα για το περιβάλλον και ειδικά για τους υδάτινους πόρους. Συγκεκριμένα, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα στηθεί το ένα σταντ που θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί εθελοντικά από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) η πρώτη καινούρια βρύση στη Νέα Παραλία. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, σε συνέχεια της συμφωνίας που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση είχε συμφωνηθεί η ΕΥΑΘ με το σωματείο των εργαζομένων της να αλλάξουν τις βρύσες κατά μήκος της Νέας Παραλίας, αλλά και να αναλάβει η Εταιρεία την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών στις κρήνες της Άνω Πόλης (για τη συνολική αποκατάσταση προβλέπεται συνεννόηση του δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων).

Και το δεύτερο σταντ
Το δεύτερο ενημερωτικό σταντ θα στηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή, με υλικό για την υποχρέωση -βάσει νόμου- των δήμων και κοινοτήτων που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Στο πλαίσιο των δράσεων θα αναδειχθεί η σημασία των δημόσιων βρυσών για την προστασία του περιβάλλοντος με την ενθάρρυνση της χρήσης συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων.

Οι υπόλοιπες δράσεις
Οι υπόλοιπες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι:
-Χάρτινες μάσκες σε σχήμα σταγόνας για παιδιά, που θα μπορούν να τις ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους.
-Ζωγραφική με θέμα τη βρύση, όπου οι ζωγραφιές θα κρεμαστούν σε σπάγκο και θα δημιουργήσουμε τη δική μας έκθεση ζωγραφικής.
-Οικολογικό μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, όπου αντί μπάλας θα υπάρχει ένα πλαστικό μπουκαλάκι.
-Επιτραπέζιο παιχνίδι «Το νερό στην Ευρώπη».
-Mία χάρτινη βρύση επάνω στην οποία ο καθένας που θα περνάει μπορεί να γράφει κάποια συμβουλή για εξοικονόμηση νερού.
-Quiz με ερωτήσεις γνώσεων για το νερό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *