Saturday , 27 April 2024

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Ποια είναι τα 21 οινοποιεία που ανοίγουν σήμερα τις πόρτες τους σε φίλους του κρασιού

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού σήμερα και είκοσι ένα (21) μέλη της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» ανοίγουν τις πόρτες τους σε φίλους του κρασιού. Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη Ημέρα καθιερώθηκε αρχικά από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Κρασιού» (RECEVIN) το 2009 ως «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού». Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή και άλλων περιοχών του παγκόσμιου αμπελοοινικού χάρτη, μετονομάστηκε σε «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού».

Η Ελλάδα συμμετέχει στη γιορτή από 2012
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να… ξεναγηθούν στα οινοποιεία και να γευτούν διάφορες ποικιλίες του κρασιού στο πλαίσιο του εορτασμού που καθιερώθηκε από το 2009. Η Ελλάδα συμμετέχει με το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» από το 2012, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πανελλαδική γιορτή. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στην περσινή διοργάνωση, περισσότεροι από 10.000 οινόφιλοι επισκέφθηκαν τα οινοποιεία – μέλη της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Γιορτή στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος»
Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας 21 επισκέψιμα οινοποιεία, μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν στον εορτασμό και προσκαλούν τους φίλους του κρασιού για οινοξεναγήσεις και οινογευσίες. Στις γευστικές δοκιμές στα οινοποιεία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία του τρύγου 2023 με τη δυνατότητα γευστικής δοκιμής από τις δεξαμενές. Η είσοδος στα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» είναι δωρεάν από τις 11:00 π.μ. – 17:00 μ.μ.

Ποια οινοποιεία μπορείτε να επισκεφτείτε
Ξεκινώντας από την κοντινότερη διαδρομή από Θεσσαλονίκη, τη «Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης» επισκέψιμα θα είναι το οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι, το Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο και το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή.
Στη «Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας», επισκέψιμα θα είναι το Κτήμα Ζην Ηδέως στο Λουτράκι Αλμωπίας Πέλλας, οι 3Γενιές – Οικογένεια Θωμαΐδη στην Πιπεριά, Αριδαία Πέλλας και το Μικρό Κτήμα Τίτου στη Θέση Δύο Ποτάμια στη Γουμένισσα Κιλκίς.
Στη «Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας» επισκέψιμα θα είναι το Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή Ημαθίας (Ωράριο 11:00-16:00), η Αργατία στο Ροδοχώρι Ημαθίας (επίσκεψη κατόπιν επικοινωνίας), το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι Ημαθίας και το Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Ημαθίας.
Στη «Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου» επισκέψιμα θα είναι το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οινοποιείο Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας (ξεναγήσεις κάθε μισή ώρα, 11:00-16:00), το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας, το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας και το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Αμπέλους Σερρών (ωράριο 11:00-18:00).
Στη «Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου» επισκέψιμο θα είναι το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου (ωράριο 12:00-17:00).
Στη «Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου» θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε το Zoinos Winery στη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Στο νομό Κοζάνης στη «Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών» επισκέψιμα θα είναι ο Αμπελώνας Καμκούτη και το Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης, το Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς, το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Εκτός από τις επισκέψεις στα παραπάνω οινοποιεία, κάποια απ’ αυτά έχουν προγραμματισμένες και παράλληλες εκδηλώσεις. Στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή, ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης θα ζωγραφίσει ζωντανά έναν ορίζοντα σε κόκκινο και λευκό, στο καφέ του ομώνυμου Μουσείου.
Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Αμπέλους Σερρών προτείνει, κατά την επίσκεψή σας μπρουσκέτα και κρασί σε 4 παραλλαγές του διάσημου ιταλικού ορεκτικού εναρμονισμένες με 3 διαφορετικές ετικέτες κρασιού και ένα απόσταγμα του Κτήματος. Ωράριο 11:00 π.μ. -17:00 μ.μ. ανά μία ώρα κατόπιν κράτησης στο τηλ. 6946 579507.
Στο Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο (πριν την Επανομή) θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την έκθεση αυτοκινήτων αντίκες και να κάνετε οινογευσία διαχρονικών κρασιών.
Το Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Ημαθίας προτείνει κάθετη γευστική δοκιμή της ετικέτας «Κτήμα Φουντή». Στις 3Γενιές – Οικογένεια Θωμαΐδη στην Πιπεριά, στην Αριδαία Πέλλας, οι επισκέπτες στο οινοποιείο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και άλογα.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας
Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού θα υπάρχει και θεματικός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Τα χρώματα του φθινοπώρου» με ανάρτηση φωτογραφιών της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» στις 12/11/23, από οινοποιείο της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Οι πέντε (5) πρώτοι νικητές/ριες θα κερδίσουν ως έπαθλο από τρεις φιάλες με κρασιά της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *