Friday , 19 April 2024

Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά -Ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Όπως διευκρινίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης: «μιλάμε πλέον για ένα πρόβλημα το οποίο είναι παγκόσμιο, γιατί αυτό εντοπίζεται στην έλλειψη, στην τιμολόγηση των πρώτων υλών. Αυτό είναι συνέπεια όλων των κρίσεων που προηγήθηκαν της οικονομικής, του κορονοϊού. Με την οικονομική κρίση πολλά εργοστάσια αντιμετώπιζαν πρόβλημα, το πρόβλημα συνεχίστηκε με την επιδημία του κορονοϊού και μετά με την ενεργειακή κρίση και με τον πόλεμο στην Ουκρανία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».
Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε ότι ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και φάρμακα για το πεπτικό. «Είναι πολλά τα σκευάσματα που λείπουν. Δεν υπάρχει πλέον αριθμός. Παλιά μιλούσαμε για 400 σκευάσματα αλλά αυτές οι ελλείψεις τότε οφείλονταν στις παράλληλες εξαγωγές που γινόντουσαν. Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο όχι μόνο δεν λύνεται αλλά επιδεινώνεται. Τώρα τα φάρμακα που λείπουν είναι πάρα πολύ περισσότερα και πλέον μας λείπουν και φάρμακα που δεν εξάγονται. Απλώς δεν υπάρχουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη επειδή δεν υπάρχουν πλέον οι πρώτες ύλες ή αυτές είναι πολύ ακριβές ή δεν υπάρχουν υλικά συσκευασίας και γι αυτό το λόγο λείπουν και φάρμακα τα οποία είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των ιώσεων».

“Μάχη” των φαρμακοποιών για τις ελλείψεις

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για την εξυπηρέτηση των ασθενών. «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με όσα φάρμακα έχουμε στη διάθεσή μας σε συνεννόηση με τον γιατρό, με τον ασθενή. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγω των ελλείψεων. ‘Οσον αφορά το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων μεταξύ των οποίων εντάσσονται και κάποια αντιγριπικά εκείνο που έχω να πω είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ γιατρού, φαρμακοποιού και ασθενούς όπως και εμπιστοσύνη από τον συμπολίτη μας στον φαρμακοποιό όταν χρειαστεί να δώσουμε κάποιο άλλο σκεύασμα από αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα για των χρήση για την οποία προορίζεται».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *