Saturday , 27 April 2024

Παναγιώτης Πικραμμένος: “Το 2012 περάσαμε σύριζα από την χρεοκοπία”

Του Γ.Κατσιάνη

Την αποκάλυψη ότι  το 2012 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

“Περάσαμε «σύριζα»”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμμένος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα “Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά” που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη.

“Αναγκαίο το κούρεμα του χρέους το 2012”

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης, Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ήταν ούτε αναγκαία, ούτε σκόπιμη.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι από το τέλος της άνοιξης του 2011, οι δημοσιονομικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στην εφαρμογή της πολιτικής άλλαξαν τα δεδομένα.

“Η απόφαση δεν ελήφθη ούτε από μένα, ούτε από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ελήφθη στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο του 2011 και σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, έπρεπε να συνδεθεί με ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Με ένα νέο μνημόνιο που, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα συνδεόταν και με τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας με 130 δισ. ευρώ”, τόνισε ο κ. Παπαδήμος και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, καθώς η αναδιάρθρωση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία για το δεύτερο μνημόνιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *