Monday , 6 May 2024

Παναγροτικό συλλαλητήριο: «Ραντεβού» στο Σύνταγμα δίνουν σήμερα χιλιάδες αγρότες από τον Έβρο ως την Κρήτη

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Σύνταγμα για χιλιάδες αγρότες που ετοιμάζονται να δώσουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις για την επιβίωση του τομέα τους.

Το συλλαλητήριο
Σε εξέλιξη είναι η συντεταγμένη κάθοδος των αγροτοκτηνοτρόφων από όλη τη χώρα με προορισμό το κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 20/2, το μεγάλο συλλαλητήριο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου στις 7.30 -8.00 το πρωί οι Θεσσαλοί, που διανυκτέρευσαν στο Κάστρο, προχώρησαν σε συνεννοήσεις για την ώρα αναχώρησης του κονβόι. Πάντως, για να φτάσουν στην Αθήνα χρειάζονται περίπου 4 ώρες καθώς κινούνται με μικρές ταχύτητες. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ακριβής ώρα άφιξης των πρώτων 150 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πρωτεύουσα αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 12.00 το μεσημέρι, καθώς στις 17.30 μ.μ. τα τρακτέρ θα φτάσουν Ομόνοια και έπειτα στις 18.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Η… κάθοδος των Βορείων
Με τρακτέρ, λεωφορεία, αυτοκίνητα και αγροτικά οχήματα οι αγρότες μεταβαίνουν σταδιακά προς την πρωτεύουσα. Ήδη από χθες το πρωί αγρότες από τον κόμβο του Πλατυκάμπου και άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν για την Αθήνα, με το κομβόι να ενισχύεται με τρακτέρ από το Στεφανοβίκειο και τον Αλμυρό. Σύμφωνα με τους οργανωτές, σήμερα το πρωί αναμένεται να προστεθούν τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν τρακτέρ και από την Εύβοια. Παράλληλα στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) αναχώρησαν από το νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς, «το τί μέλλει γενέσθαι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία φόρτωσαν 9 τρακτέρ σε νταλίκες και τα μετέφεραν στο Κάστρο, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα έφτασαν στο σημείο συνάντησης, στο Κάστρο της Βοιωτίας. «Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. «Έχουν ήδη δρομολογηθεί από το μπλόκο μας δύο λεωφορεία και θα μεταβεί ο κόσμος και με τα ιδιωτικά του ΙΧ και αγροτικά οχήματα» λένε αγρότες από Καρδίτσα και Φάρσαλα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργάκης είπε πως: «O αριθμός των τρακτέρ που θα μπουν στην Αθήνα είναι τριψήφιος, πάνω από 70 λεωφορεία». Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών, στο σημερινό συλλαλητήριο αναμένεται να βρεθούν τουλάχιστον 100 τρακτέρ μόνο από τη Θεσσαλία. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Και από τη Νότια Ελλάδα
Σύμφωνα με τους οργανωτές από τη Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία ταξιδεύουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού. Την ίδια ώρα αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, αναχωρούν το πρωί από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία αναχωρούν σήμερα το πρωί από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα. Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου. Όσον αφορά την Εύβοια λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν από από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην Βόρεια Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού, καθώς και από την Χαλκίδα και την Κύμη. Στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο συμμετέχουν και αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι αναχώρησαν από το Ηράκλειο από τα Χανιά με τα πλοία της γραμμής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών της κινητοποίησης, η εκπροσώπηση της Κρήτης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα είναι περίπου 200 άτομα, τόσο από το Ηράκλειο όσο και από τα Χανιά.

Παράλληλες κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με αποκλεισμούς τελωνείων που είναι προγραμματισμένοι για σήμερα, Τρίτη, στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των τελωνείων Καστανιών και Ορμενίου, ενώ και αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα) προσανατολίζονται σε κλείσιμο των τελωνείων την ίδια μέρα. Το κλείσιμο του τελωνείου Νίκης για όλους από τις 5.00 μ.μ.– 8.00 μ.μ. το βράδυ, την ώρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας. Mε αυτό τον τρόπο συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς λόγω απόστασης δεν κατάφεραν να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως με το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις και πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. «Νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. «Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *