Thursday , 28 March 2024

Πανεπιστήμιο Μακεδονία: Τιμά τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών – Διοργανώνει συναυλία με τίτλο «Πάρε με όταν φτάσεις…»

Ένας μήνας μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και οι μνήμες νωπές ζωντανεύουν στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και η Φραντσέσκα Μπέζα είναι οι δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονία που έχασαν άδικα τη ζωή τους στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.«Είναι μεγάλο το σοκ. Είναι για όλους κάτι πολύ τραγικό», λέει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ Γεώργιος Βράνος. Και προσθέτει: «Εμείς γνωρίζαμε την Ελισάβετ Χατζηβασιλείου που ήταν από το τμήμα μας και από την Ειδίκευση της Μονωδίας. Τη γνώριζα προσωπικά κι επειδή στο τμήμα μας έχουμε και ατομικά μαθήματα στις Ειδικεύσεις είχα κάνει μάλιστα και κατ’ ιδίαν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο πάντα. Όταν λέμε ατομικά μαθήματα εννοούμε καλλιτεχνικά. Η Ελισάβετ Χατζηβασιλείου είχε συνεργαστεί με την Ορχήστρα. Είχε συνεργαστεί με όλα τα παιδιά που παίζουν στην Ορχήστρα. Η Ελισάβετ ήταν στη Μονωδία και την είχα διδάξει Μελοδραματική. Και την είχα γνωρίσει. Είχε μια εξαίρετη φωνή, ήταν εξαίρετος άνθρωπος, επιμελέστατη και γενικά μπορώ να πω ήταν ένα παιδί με πολύ ήθος αλλά και ταλέντο, δεξιότητες πολλές», λέει συγκινημένος ο κ. Βράνος..

Η συναυλία
Το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία τιμά τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. «Πάρε με όταν φτάσεις…» είναι ο τίτλος της συναυλίας που διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη (30 Μαρτίου) στις 20.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παίζει η Ορχήστρα Εγχόρδων του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΜΕΤ κ. Βράνος «αυτό που είναι πολύ συγκινητικό είναι ότι το έργο που θα ερμηνεύσουμε το τραγουδούσε η Ελισάβετ. Θα ερμήνευε το ρόλο της Άλτου κάτι που θα πράξει φυσικά τώρα η δασκάλα της, η καθηγήτριά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια, μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και το ρόλο της σοπράνο θα έχει μία επίσης συμφοιτήτριά της σοπράνο η τελειόφοιτη υψίφωνος Γλυκερία Ροηλίδη. Για εμάς είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι΄αυτά τα παιδιά. Γιατί δεν σκεφτόμαστε μόνο τη δική μας απόφοιτη φοιτήτρια και τη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου μας αλλά και όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Και είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει. Ακόμη και στις πρόβες που κάνουμε με τα παιδιά η ατμόσφαιρα είναι πολλή βεβαρημένη. Είναι σαν να βρίσκεται κάπου η Ελισάβετ και να μας ακούει. Μέσα στο αμφιθέατρο Τελετών, εκεί όπου κάνουμε τη συναυλία γιατί εκεί γινόντουσαν κι όλες οι εκδηλώσεις του τμήματος μας ουσιαστικά. Εκεί έχει τραγουδήσει και η Ελισάβετ πολλές φορές. Η τέχνη πιστεύω ενώνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους. Αυτή η στενή σχέση φαίνεται τώρα στην απώλεια. Γιατί κι εμείς μπορεί να μην είμαστε οικογένειά της, οι δικοί της άνθρωποι, αλλά όταν τα παιδιά τα βλέπεις συχνά είναι και δικά σου παιδιά», ψιθυρίζει φορτισμένος με συγκίνηση ο καθηγητής κ. Βράνος.

Το έργο του Pergolesi
«Αξίζει να πουμε ότι το έργο που θα παρουσιάσουμε είναι επίσης ένα πολύ τραγικό έργο γιατί ο συνθέτης, ο Pergolesi, το έγραψε λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει από φυματίωση, στα 26 του χρόνια. Αναφέρεται στον κρεμάμενο Χριστό που τον βλέπει η Παναγία και θρηνεί. Όλο αυτό έγινε καταρχήν με μια ιδέα του πρύτανη μας του Στέλιου του Κατρανίδη. Με τον αντιπρύτανη Δημήτρη Χανδράκη επιλέξαμε το έργο «Stabat Mater» του Giovanni Battista Pergolesi. Και μάλιστα στη συναυλία θα φοράμε μπλούζες με το μοτίβο της συναυλίας «Πάρε με όταν φτάσεις».

Η αφίσα
Την αφίσα φιλοτέχνησε ειδικά για τη συναυλία ο φοιτητής Θάνος Σταμούλης ο οποίος σπουδάζει στην Ειδίκευση – Διεύθυνση Ορχήστρας στο ΠΑΜΑΚ. «Την έχει συνδυάσει με την Παναγία που κλαίει, θρηνεί για τον Χριστό κι από πίσω είναι οι ράγες του τρένου», διευκρινίζει ο πρόεδρος του τμήματος ΜΕΤ Γ. Βράνος .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *