Friday , 29 March 2024

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου (μεθαύριο)

Την ευκαιρία να απολαύσουν τον σπάνιο συνδυασμό της Πανσέληνου με μερική έκλειψη Σελήνης θα έχουν όσοι κοιτάξουν το φεγγάρι μεθαύριο (Τρίτη 16 Ιουλίου) βράδυ, σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα.

Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης. Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό, δηλαδή θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, ώστε να μπορεί να γίνει παρατήρηση της ακόμα και από τις αστικές περιοχές

Μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα αναμένεται ξανά το Μάιο του 2022 και ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025. ενώ η επόμενη καλοκαιρινή Πανσέληνος φέτος καλολοκαίρι θα λάβει χώρα ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο με με ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *