Thursday , 28 March 2024

Πανό για την επέτειο του «Αττίλα» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Ο ματωμένος χάρτης της Κύπρου, το μήνυμα «Δεν Ξεχνώ» αλλά και στίχοι από τον «Ύμνο και Θρήνο για την Κύπρο» του Γιάννη Ρίτσου αποτυπώνονται στο μεγάλο πανό που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην πρόσοψη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της μαύρης επετείου των 46 χρόνων από τον «Αττίλα».

«Σήμερα εδώ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, αυτά που οδήγησαν στη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, στην κατοχή της και στο αποτέλεσμα σήμερα η Κύπρος να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία είναι διχοτομημένη και στην οποία υπάρχουν τείχη, συρματοπλέγματα και στρατεύματα κατοχής. Σήμερα επίσης τιμούμε τους αγώνες των Κυπρίων όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι “όλοι μαζί ενωμένοι προχωράμε, ώστε να υπάρξει η δικαίωση. Η Κύπρος σύντομα να είναι μια ενωμένη χώρα και να είναι ένα κράτος της Ευρώπης το οποίο συμμετέχει στο γίγνεσθαι της Μεσογείου, της Ευρώπης, του κόσμου, όπως πάντοτε έκανε στη μακραίωνη ιστορία της”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος
Αλέξανδρος Μούστρας υπογράμμισε ότι με την ανάρτηση του πανό στην πρόσοψη του Δημαρχείου «υψώνεται το διαχρονικό μήνυμα ‘Δεν ξεχνώ’. Δεν ξεχνάμε τις 200.000 Έλληνες της Κύπρου που διώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, τους χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου”.

Το πανό που αναρτήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης είναι διαστάσεων 16Χ11 μέτρων και θα παραμείνει στην πρόσοψη του Δημαρχείου έως την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Στο πανό αναγράφονται οι στίχοι «Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *