Friday , 29 March 2024

Παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Τη χρονική παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, υπέγραψε με τη ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ.

Το κείμενο της ΕΓΣΣΕ 2018, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε, περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ενεργή συμβολή και δέσμευση εκ μέρους των συμβαλλομένων, αλλά και του υπουργείου Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η ΕΓΣΣΕ 2018, που παρατάθηκε, περιλαμβάνει κοινές δράσεις για:

την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, την ενίσχυση των καλόπιστων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της πρόσβασης των μερών στις αναγκαίες και αξιόπιστες πληροφορίες και πηγές (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, ΕΛΣΤΑΤ, κλπ), η οποία παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα.

Επίσης, τα συμβαλλόμενα μέρη είχαμε συμφωνήσει την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για: το μέλλον της εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΛΑΕΚ/ΕΛΕΚΠ, η οποία επίσης παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα, και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Εξίσου σημαντική είναι και η δέσμευση, που περιλαμβάνεται στην ΕΓΣΣΕ 2018, και το από κοινού σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας, για την ουσιαστική ενεργοποίηση του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 144.

Η υλοποίηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών αυτών μπορεί να συνδράμει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης, για την οποία ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *