Thursday , 18 April 2024

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος

Παραιτήθηκε από τη θέση του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ο οποίος μάλιστα σήμερα (18/8) τέλεσε την αποχαιρετιστήρια Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων. Και στη σημερινή τελευταία ομιλία του επισήμανε για ακόμη μία φορά πως «η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας βρίσκεται υπό διωγμό».

Η παραίτηση του κ. Αμβρόσιου -ο οποίος πολλές φορές βρέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας με ακραίες δηλώσεις και συνεντεύξεις του- ήταν αναμενόμενη καθώς είχε γίνει γνωστή πριν από λίγες μέρες ωστόσο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγινε σεβαστή η επιθυμία του Μητροπολίτη να ανακοινωθεί από τον ίδιο.

Το έγγραφο της παραίτηση υπογράφηκε χθες 17 Αυγούστου, ημέρα που χειροτονήθηκε Δεσπότης και αύριο κατατίθεται επισήμως η παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο η οποία θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (σ.σ. κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής) γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963. Από το 1956 ως το 1960 έμενε στο οικοτροφείο της «Ζωής» στους Αμπελοκήπους, όπου μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον φοιτητή φιλολογίας Γιάννη Λιάπη, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β’.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 31 Μαΐου 1961, ενώ ήταν τεταρτοετής φοιτητής, και εντάχθηκε στη μοναστική αδελφότητα «Παναγία η Χρυσοπηγή», όπου γνώρισε το μετέπειτα μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο και το μελλοντικό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 17 Ιουλίου 1963 και υπηρέτησε αρχικά σε εκκλησίες στο Μαρούσι και στο Νέο Ψυχικό. Το 1968 διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής[8] και πήρε εξ απονομής το βαθμό του Μοίραρχου, ενώ αργότερα προήχθη σε Ταγματάρχη. Από τη θέση αυτή κήρυττε και δίδασκε στις σχολές στελεχών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Παρέμεινε στη Χωροφυλακή ως το 1976, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Στις 17 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου. Ο Αμβρόσιος διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1976 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 1978.

Στις 19 Νοεμβρίου 1978 εξελέγη μητροπολίτης της Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Το 1979 ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Πυρουνάκη, ο οποίος κατηγορούνταν για καταφρόνηση ανώτατης εκκλησιαστικής αρχής, εξύβριση μητροπολιτών και σκανδαλισμό των πιστών. Στην κατάθεσή του ο Αμβρόσιος ισχυρίστηκε ότι ο Πυρουνάκης ήταν, μεταξύ άλλων, δημαγωγός που σκανδαλίζει τους πιστούς, αλλά ο Πυρουνάκης αθωώθηκε

την 25η Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος, την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και σαν σήμερα το 1978 ενθρονίσθηκε στο Αίγιο.

Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *