Tuesday , 30 April 2024

«Παραλύει» η χώρα από την απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ – Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό των κινητοποιήσεων με 5 συγκεντρώσεις και χωρίς ΟΑΣΘ

Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες. «Διεκδικούμε και απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ζωή με αξιοπρέπεια! Θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις. Η ακρίβεια μας πνίγει, είναι θηλιά στο λαιμό κάθε οικογένειας. Το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ
«Χειρόφρενο» τράβηξαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Ο Οργανισμός λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας με τη δρομολόγηση 50 λεωφορείων στην πόλη. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ προσέφυγε χθες στη δικαιοσύνη. και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ «με τις ευχές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων οδηγώντας τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, για να κηρύξει την απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και τη συμμετοχή των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ. σε αυτήν, παράνομη και καταχρηστική».

Πέντε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένες για σήμερα πέντε συγκεντρώσεις. Θα ακολουθήσουν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από εργαζόμενους, φορείς, σωματεία και συνδικάτα.
-Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 π.μ. μπροστά από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
-Την ίδια ώρα (10.30 π.μ.) έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, το ΠΑΜΕ.
-Νωρίτερα στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.
-Λίγο αργότερα, στις 10.30 π.μ., άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα.
-Μία ακόμη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί στην Αγίας Σοφίας από μέλη της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ).

Απεργία και στον ΟΣΕ
Τη συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train, σύμφωνα με ανακοίνωσή της θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:
-Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
-Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598

Στο… δρόμο και οι εκπαιδευτικοί
Η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 26 Απριλίου. «Οι στάσεις εργασίας θα γίνονται είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη βάρδια των εκπαιδευτικών, ως αντίδραση στην παρουσία αξιολογητή», σύμφωνα με την ΟΛΜΕ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Την ίδια ώρα, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες, καθώς στην απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ, ενώ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σημερινή απεργία.

«Φρένο» πάτησαν και οι οδηγοί φορτηγών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, οι οδηγοί φορτηγών στη Θεσσαλονίκη. Από τις 11.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. αναμένεται να συγκεντρωθούν στη συμβολή της οδού Βούλγαρη με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του παλαιού σταθμού, διαμαρτυρόμενοι για τις φορτοεκφορτώσεις αλλά και την κυκλοφορία στον περιφερειακό.

«Νοσεί» και η υγεία
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε η ΕΝΙΘ και η ΕΙΝΑΠ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσαή τους «να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Διπλασιασμό μισθών. Διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους».

ΚΘΒΕ: Δεν θα γίνουν σήμερα οι παραστάσεις
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στην οποία συμμετέχει το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος) με ανακοίνωση του αναφέρει ότι «δεν θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις της συγκεκριμένης ημέρας, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί». Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 2315 200 200.

Χθες η απεργία στο χώρο του Τύπου
Η ΕΣΗΕΜ-Θ σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και όλες τις Ενώσεις Συντακτών συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση του δημοσιογραφικού κλάδου από τις 5 το πρωί της 16ης Απριλίου έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *