Wednesday , 1 May 2024

Περίπου 2,84 εκατ. αυτοκίνητα χωρίς συντήρηση στην Ελλάδα – Λόγω ακρίβειας τα… εγκαταλείπει 1 στους 2 οδηγούς

Χωρίς να έχουν περάσει τον υποχρεωτικό έλεγχο περίπου 2,84 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Η ασυνέπεια των Ελλήνων οδηγών σχετικά με τη συντήρηση των αυτοκινήτων εξελίσσεται σε χρόνια… γάγγραινα, αφού ένας στους δύο οδηγούς δεν κάνει σέρβις στο αυτοκίνητό του. Η ακρίβεια που έχει… γονατίσει τα περισσότερα νοικοκυριά «φρενάρουν» τη συντήρηση και την επισκευή των αυτοκινήτων.

«Ακριβό» μου αυτοκίνητο
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο στόλος των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας πλησιάζει τα 9 εκατομμύρια. Από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με πληροφορίες, που ξεπερνά το 30%, αφορά αυτοκίνητα τα οποία δεν περνούν από τεχνικό έλεγχο. Οι ιδιοκτήτες συνεργείων επισημαίνουν πως κάθε οδηγός πρέπει να είναι υπεύθυνος και να προσέχει το αυτοκίνητό του για την ασφάλεια του ίδιου, των άλλων οδηγών και των πεζών που κυκλοφορούν στους δρόμους. Όμως «δυστυχώς η ακρίβεια της εποχής μας έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων οδηγών οι οποίοι αμελούν πλέον να κάνουν σέρβις και σωστή συντήρηση των αυτοκινήτων τους», αναφέρει στο thesseconomy.gr o ιδιοκτήτης συνεργείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη Α.Μ. Και συμπληρώνει ότι «αυτό είναι άκρως επικίνδυνο τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς όσο και για όσους βρεθούν στο δρόμο του».

Κοστίζει και η αλλαγή ελαστικών
Πολλοί οδηγοί δεν προσέχουν επίσης τα λάστιχα των οχημάτων τους. Όπως επισημαίνουν έμποροι ελαστικών, «με την αγορά ελαστικών πολλά αυτοκίνητα χρειάζονται παράλληλα ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση κάτι που ανεβάζει το κόστος. Και δυστυχώς υπάρχουν αυτοκίνητα με μεγάλες φθορές που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στον δρόμο, γιατί αποτελούν κινούμενο κίνδυνο». Επίσης σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αγοράς αυτοκινήτου, τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της μειωμένης κίνησης στα συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και λόγω της καταβαραθρωμένης αγοράς αυτοκινήτου ο στόλος οχημάτων στη χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη όσον αφορά τα γερασμένα αυτοκίνητα, με το μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων να ανέρχεται στα 17 έτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *