Friday , 19 April 2024

Περισσότεροι από 4.500(!) πρόσφυγες φτάνουν κάθε μήνα στην Ελλάδα-Μόλις ένας στους πέντε είναι Σύριος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Του Γ. Κατσιάνη

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλεί το συνεχώς αυξανόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, 38.600 μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα μας, είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω ξηράς.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα έρχονται παράνομα στην Ελλάδα περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες!

Ειδικότερα, τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων έχει δεχθεί φέτος η Μυτιλήνη (13.137) και ακολουθούν ο Έβρος (8.889), η Σάμος (5.325) και η Κως (3.898).

Πρόκειται ουσιαστικά για το τρίτο μεγαλύτερο κύμα αφίξεων από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων δεν είναι Σύριοι (20,6%) αλλά Αφγανοί (38,8%) ενώ σχεδόν ένας στους δέκα είναι από το Κονγκό της Αφρικής!

Στο «μικροσκόπιο» η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων

Παρά την αλλαγή πολιτικής και την σταδιακή εγκατάλειψη του δόγματος των ανοιχτών συνόρων που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση, τα αποτελέσματα σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών είναι πενιχρά.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιέσεις ακόμα μεγαλύτερες και θα πρέπει να γίνει μια διαφορετικού τύπου διαχείριση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *