Tuesday , 19 March 2024

Πιο… αλμυρή φέτος η νηστεία σε σχέση με πέρσι – Αυξήθηκαν περίπου 20% τα σαρακοστιανά

Ακριβότερη φέτος η νηστεία της Σαρακοστής καθώς οι ανατιμήσεις έχουν βάλει «φωτιά» στα περισσότερα σαρακοστιανά προϊόντα. Αυξημένες είναι οι τιμές στον χαλβά, αλλά και στα ψάρια, στα όστρακα και στα μαλάκια. Ο χαλβάς κοστίζει φέτος, από 6,5 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει φτάσει στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό, τα τουρσιά από 2,5 – 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 -5,5 ευρώ. «Κατά μέσο όρο η αύξηση που υπάρχει φέτος στα σαρακοστιανά είναι της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι» λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος των επαγγελματιών της αγοράς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης στο Καπάνι Χρήστος Νικολόπουλος. Και προσθέτει «επειδή τα περισσότερα είναι αλιευμένα στη θάλασσα, δεν είναι βιομηχανικά προϊόντα, οπότε και το κόστος στα καΐκια που δουλεύουν και ψαρεύουν έχει ανέβει. Από την άλλη έχει μειωθεί και η ποσότητα των ψαριών στη θάλασσα κι αυτό έχει σαν επακόλουθο την αύξηση των τιμών».

Οι τιμές
Ο κ. Νικολόπουλος αναφερόμενος στις τιμές λέει ότι «τα καλαμαράκια πέρυσι κόστιζαν περίπου από 10-14 ευρώ, φέτος έχουν φτάσει τα 18 και τα 20 ευρώ. Τα χταπόδια και πέρυσι ήταν ακριβά, κι αυτά έχουν φτάσει στα 14 -18 ευρώ. Τα μοσχοχτάποδα, που μοιάζουν με τα χταπόδια, πέρυσι τα πουλούσαμε 5-6 ευρώ, φέτος πουλιούνται 8 ευρώ. Τα μύδια τα πουλούσαμε 4 ευρώ, φέτος τα πουλάμε 5 ευρώ το κιλό. Οι γαρίδες γάμπαρη πωλούνται στα ίδια επίπεδα 7-8 ευρώ, τόσο τις πουλάμε και φέτος. Οι σουπιές δεν υπάρχουν φέτος πολλές στη θάλασσα. Πέρσι τις πουλούσαμε 10-12 ευρώ, φέτος έχουν φτάσει έως 14 ευρώ.

Καταναλωτές δύο… ταχυτήτων
Ο κόσμος αγοράζει σαρακοστιανά. Και όπως περιγράφει ο πρόεδρος των επαγγελματιών εμπόρων στο Καπάνι «εδώ στη δική μας αγορά οι καταναλωτές μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες. Υπάρχουν οι καταναλωτές που έχουν κάποια εισοδήματα αρκετά μεγάλα και αγοράζουν χωρίς να ρωτάνε τις τιμές. Έχει όμως και καταναλωτές οι οποίοι ψάχνουν τις τιμές, ζητούν κάποια έκπτωση. Έχουμε πάει ‘ψηλά’ και ‘χαμηλά’», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «βλέπουμε όμως και μία κίνηση που απευθύνεται σε μας από τα γειτονικά Βαλκάνια. Έρχονται από Σκόπια, από Βουλγαρία και ψωνίζουν από τη δική μας αγορά. Και αυτοί φαίνεται να διαθέτουν χρήματα, γιατί πληρώνουν κάποια προϊόντα σχετικά άνετα. Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι τιμές στα προϊόντα μπορεί να ανέβηκαν αλλά εδώ στην κεντρική αγορά της πόλης, στο Καπάνι, επειδή υπάρχουν πολλά μαγαζιά κι έχει μεγάλο ανταγωνισμό ο καταναλωτής μπορεί να βρει καλές τιμές στα σαρακοστιανά. Ο κάθε καταναλωτής που έρχεται εδώ πέρα θα βρει κάτι να αγοράσει γιατί υπάρχουν και πολλά εμπορεύματα, φρέσκα εμπορεύματα και μεγάλος ανταγωνισμός. Δεν υπάρχουν εδώ μονοπώλια. Οι τιμές μας δεν έχουν καμιά σχέση με τα σούπερ μάρκετ» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *