Friday , 19 April 2024

Πλήρες άνοιγμα της εστίασης ζητούν οι επαγγελματίες-«Λειτουργία των εξωτερικών χώρων σημαίνει λειτουργία μόνο 25% του καταστήματος»

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα έρθει πριν από το… καλοκαίρι.

Όπως τονίζουν, η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης συνεπάγεται και ποσοστιαία αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει η κάθε επιχείρηση.  

«Πάγια θέση μας είναι η πλήρης λειτουργία των καταστημάτων. Ο λόγος είναι ότι οι εξωτερικοί χώροι καταλαμβάνουν το 50% της επιφάνειας των καταστημάτων και σε πολλές περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο. Αν προσθέσουμε και τις αποστάσεις που θα ισχύσουν για τα τραπεζοκαθίσματα, μιλάμε για επαναλειτουργία του καταστήματος μόλις κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εργαστεί όλο το προσωπικό, οπότε η αναστολή εργασίας θα συνεχιστεί και τον Μάϊο», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

«Ενοικιάζεται ή πωλείται»

Την ίδια ώρα, η αργία των τελευταίων έξι μηνών, λόγω πανδημίας, ώθησε πολλούς επαγγελματίες να βάλουν οριστικό «λουκέτο» στο κατάστημα τους.

«Πολλοί συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί, λόγω των συνθηκών να βάλουν ενοικιαστήριο ή πωλητήριο στο κατάστημα τους επειδή δεν βγαίνουν οικονομικά», σημείωσε ο κ. Φιλοκώστας.  

Το 2020, 244 καταστήματα εστίασης σταμάτησαν να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, αριθμός ο οποίος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος φέτος.  

Ως «σανίδα σωτηρίας» για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων φαντάζει το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί ζημία τουλάχιστον 30% το 2020, σε σχέση με το 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *