Tuesday , 19 March 2024

Πλήρης άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ-Έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα

Στην ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 προχωρά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τη σημερινή απόφαση η Ουάσιγκτον προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

-Συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.

-Συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

“Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση “αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας”.

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση της Ουάσιγκτον προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνει ότι (η απόφαση) “έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας προς τις δύο πλευρές στο νησί και η οποία θα εντείνει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και θα οδηγήσει σε μια κούρσα όπλων στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *