Friday , 29 March 2024

Πλήρη αποζημίωση για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Σ.Ξανθοπούλου

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε σε προορισμούς του εξωτερικού ή του εσωτερικούμε κρατική απόφαση ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις 5/04/2020 σε τηλεοπτική εκπομπή του Open « Τα χρήματα θα επιστραφούν πλήρως γιατί οι εκδρομές ακυρώθηκαν λόγω ανωτέρας βίας»

Βάσει όμως νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Τουρισμού (ΠΝΠ 84/ 13- Απριλίου 20, άρθρο 70), οι προκαταβολές που έχουν ήδη δοθεί για τις σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές δεν θα επιστρέφονται και αντί αυτών θα εκδίδονται voucher 18μηνης διάρκειας.

“Εμάς το κουπόνι δε μας καλύπτει. Η απόφαση του Υπουργείου αφήνει ανοχύρωτους τους γονείς που στερήθηκαν οικονομικά για να δώσουν χαρά στα παιδιά τους. Η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού στηρίζει τις μεγάλες εταιρείες. Το ποσό που δώσαμε εμείς για τη σχολική εκδρομή στο Μόναχο ήταν 430€/άτομο. Πολλοί γονείς έδωσαν το διπλό ποσό, δηλαδή 860ευρώ για δύο παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές τάξεις του ίδιου σχολείου. Αντί το Υπουργείο να μας αποζημιώσει πλήρως μας δίνει ένα κουπόνι για να το κάνουμε τι; Να πάμε ένα ταξίδι με τα 214€ που κοστίζει; Δε μας λείπει το ταξίδι αυτή τη στιγμή. Δε σκεφτόμαστε τις διακοπές. Άλλωστε με τα 214€ ούτε ένα άτομο δεν καλύπτεται” λέει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Χαρούλα Μαλλιώτα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Πευκίδης, επισημαίνει ότι “όλοι μας (γονείς, μαθητές, σχολεία) περιμέναμε πως τα πρακτορεία με το άνοιγμα των σχολείων, θα επέστρεφαν και τα χρήματα τα οποία πήραν από τους γονείς μέσω των σχολείων για τις σχολικές εκδρομές. Τα πρακτορεία εισέπραξαν πάρα πολλά χρήματα.Τα τουριστικά πρακτορεία όλα τα προηγούμενα χρόνια ανέπτυξαν ένα τεράστιο κύκλο εργασιών με τις σχολικές εκδρομές και οφείλουν να σεβαστούν τους μαθητές και τους γονείς. Στο δικό μας σχολείο ήταν προγραμματισμένες δύο εκδρομές. Η Α’ λυκείου για το Στρασβούργο και η Β’Λυκείου για το Μόναχο.Έχουν ηθική και νομική υποχρέωση. Οι γονείς και τα σχολεία διεκδικούν και θα διεκδικήσουν τα χρήματα τους στο σύνολό τους. Δεν είναι δυνατόν ένα πρακτορείο να έχει εισπράξει από ένα παιδί π.χ 430€ και  να προτείνει την έκδοση πιστωτικού σημειώματος (voucher) διάρκειας 18 μηνών 200€! Είναι απαράδεκτο”.

Όπως τονίζει ο κ. Πευκίδης, τα τουριστικά πρακτορεία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ιδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης, τονίζει ότι το προσωπικό voucher θα λειτουργεί ως “μεταφερόμενος τίτλος περιουσίας”.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εγείρονται ερωτήματα για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί αυτή η μεταφορά της εκδρομής καθώς, ένας ανήλικος μαθητής δεν μπορεί να κινηθεί μόνος του αλλά μόνο με συνοδεία ενηλίκου- κάτι που όπως είπε ο κ. Τσιλίδης θα πρέπει να διευθετηθεί σε συνεννόηση με το ταξιδιωτικό γραφείο.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτορείων αναφέρουν πάντωςότι η προοπτική της επιστροφής χρημάτων είναι δύσκολη έως αδύνατη, διότι η αλυσίδα των εμπλεκομένων όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές εταιρείες και ξενοδόχοι είναι πολυδαίδαλη και τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι την πλήρη αποζημίωση των οικογενειών για τα χρήματα που έχουν καταβάλει για σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Δελής. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων “απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση μεριμνώντας για την πλήρη αποζημίωση για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για εκδρομές οι οποίες ακυρώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί το κόστος από την αναστολή έως και ακύρωση των εκδρομών να φορτώνεται στις πλάτες των οικογενειών”.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Χαρούλα Μαλλιώτα, ο σύλλογος έχει στείλει έγγραφο στο ταξιδιωτικό γραφείο με το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές και ζητά την αναλυτική καταγραφή εξόδων για τα χρήματα που κατέβαλαν οι γονείς από το υστέρημά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *