Saturday , 20 April 2024

Πλακιωτάκης από Θεσ/νίκη: “Εξετάζουμε τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον ΟΛΘ”

“Αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όσο και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης το ταχύτερο δυνατόν. Μας ενδιαφέρει η πατρίδα μας να στείλει ένα θετικό μήνυμα προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδυτών, έτσι ώστε πραγματικά τα λιμάνια μας να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο”, τόνισ εο υπουργός Ναυτιλία ςκαι Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, που έλαβε χώρα στον ΟΛΘ.

Ειδικότερα για τον ΟΛΘ, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι όπως είναι γνωστό, η ΟΛΘ Α.Ε. “έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επενδύσεων 300 εκατ.ευρώ. Εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο εξετάζουμε τη διευκόλυνση των συγκεκριμένων επενδύσεων με την έννοια ότι θα προχωρήσουμε τις μετατάξεις, οι οποίες έχουν αργήσει εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και προβλεπόταν στις συμβάσεις παραχώρησης, θα νομοθετήσουμε την Αρχή Σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε κάθε όμως περίπτωση,  εδώ είμαστε,  πάντοτε λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο και το εθνικό και το ευρωπαϊκό να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές της χώρας μας”, πρόσθεσε σχετικά.

Παράλληλα απηύθυνε το μήνυμα, όσον αφορά την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ότι θα εφαρμοστεί νέα πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας το υπουργείο θ προχωρήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για μελέτες αξιολόγησης βιωσιμότητας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα εξεταστεί το κάθε λιμάνι ξεχωριστά “με βάση – όπως τόνισε σχετικά – πρωτίστως τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, διασφάλιση επενδύσεων, διασφάλιση εσόδων, διασφάλιση θέσεων απασχόλησης”.

Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. Μακεδονίας

Ο κ.Πλακιωτάκης εγκαινίασε, επίσης, σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.) Μακεδονίας, στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου.
Με την άμεση πλέον ενεργοποίηση του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας αντιμετωπίζεται ένα πάγιο αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας για διεύρυνση της δυνατότητας υποστήριξης και ταχύτερης εξυπηρέτησης των ναυτικών μέσω ειδικών σχολείων πιστοποίησης.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Αργυρίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. 
Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  αφού ευχαρίστησε την Συν–Ένωση, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για την άμεση ανταπόκρισή της στην πλήρη αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι ” το υπουργείο θα επιδιώκει πάντα την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των ναυτικών ανταποκρινόμενο πάντα στα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ναυτικών”. Παράλληλα, υπογράμμισε την άμεση προτεραιότητα που δόθηκε αφενός για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αφετέρου για να διασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για τις ανάγκες εκτέλεσης του εκπαιδευτικού έργου.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *