Saturday , 20 April 2024

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τη φιλοξενία επιπλέον προσφύγων

Του Γ. Κατσιάνη

«Πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων στη φιλοξενία προσφύγων.

Μετά τις αντιδράσεις κατοίκων σε Σέρρες, Λέρο και Βρασνά και τις απειλές στη Σκύδρα Πέλλας ότι θα πάρουν τις… καραμπίνες, προστέθηκαν δύο νέα «επεισόδια» στο σήριαλ της μεταφοράς προσφύγων.

Το πρώτο, διαδραματίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο λιμάνι της Κω, όπου  δημοτική αρχή και κάτοικοι απέτρεψαν την αποβίβαση 60 μεταναστών στο νησί.

«Ζητάω άμεση και ευρείας κλίμακας αποσυμφόρηση του νησιού μας και καμία απολύτως μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από άλλα νησιά», τονίζει, μεταξύ άλλων, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, o δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

«Όχι» του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς

Την ίδια ώρα, το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς απέρριψε την εγκατάσταση 100 προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή κάλεσε την Πολιτεία να εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων καθώς σύμφωνα με το δήμαρχο, Δημήτρη Κυριακίδη, το Κιλκίς φιλοξενεί σήμερα 2400 πρόσφυγες, όταν θα έπρεπε να φιλοξενεί μόλις 627.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να επιβάλλει κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος (σ.σ. του μεταναστευτικού) και κάποιοι όχι», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θέση την οποία ωστόσο δεν φαίνεται να αφουγκράζονται με την πάροδο του χρόνου οι τοπικές κοινωνίες…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *