Friday , 3 May 2024

«Πνίγηκε» ο Βόλος από την κακοκαιρία – Ποτάμια οι δρόμοι και 257 απεγκλωβισμοί

Δύσκολες είναι οι ώρες που ζουν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι στον Βόλο από την κακοκαιρία Elias που «χτυπά» την περιοχή της Μαγνησίας. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένες περιοχές και κτίρια. Με νέο μήνυμα από το 112 υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου.

Υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων αναμένονται βροχές μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Μαγνησία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Βόλο δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και «έσπασε» λόγω της κακοκαιρίας «Elias», πλημμυρίζοντας σπίτια και παρασύροντας αυτοκίνητα. Ο Κραυσίδωνας «έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι
Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα. Ο παραλιακός δρόμος στην Αγριά έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο χείμαρρο με τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια. Υπήρχαν και περιπτώσεις που απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους ή από ταράτσες σπιτιών, ενώ άλλοι πάλι έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοία στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξαν για να υποδεχθούν τον κόσμο.

Εικόνες καταστροφής
Στο Βόλο όλοι η κόμβοι είναι κλειστοί. Δεν μπορεί να φτάσει κάποιος στην πόλη του Βόλου, αφού οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μέχρι και βράχια που έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στη μέση του δρόμου.

«Λίμνη» έγινε ο Βόλος
Περιγράφοντας το χθεσινό βράδυ ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος είπε ότι «κινδύνευσαν ζωές, κόσμος απεγκλωβίστηκε. Έμεινε και το δικό μου αυτοκίνητο, παραλίγο να με παρασύρει το ρεύμα, ήρθε φορτωτής και με πήρε. Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπη. Πού το είχε αυτό κρυμμένο ο Θεός τόσα χρόνια;» ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος. Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση είπε ότι «το 70%-80% του Βόλου δεν έχει ρεύμα, ενώ πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα με το νερό. ‘Λίμνη’ έγινε ο Βόλος. Πολλή άσχημη είναι η κατάσταση. Ενώ είχαμε αρχίσει να βρισκόμαστε στα πόδια μας μετά από 21 ημέρες, ήρθε μια καταστροφή χειρότερη από την προηγούμενη. Πρωτοφανές είναι αυτό το πράγμα», κατέληξε ο δήμαρχος Βόλου.

Πυροσβεστική: 1.200 κλήσεις
Συνολικά 1.200 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας από χθες το μεσημέρι έως και σήμερα στις 7.00 το πρωί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 257 άτομα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, στις 7.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.768 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

Λάρισα: Σε επιφυλακή ο μηχανισμός για πλημμυρικά φαινόμενα
Στον δήμο Κιλελέρ, έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν μέσω του 112 προς Φάρσαλα, οι περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός.
Λίγο μετά τα ξημερώματα δόθηκε εντολή στους κατοίκους του οικσμού Αχίλλειο να απομακρυνθούν προς Λάρισα μέσω της Π.Ε.Ο Λάρισας- Βόλου. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα, στην εθνική οδό Φαρσάλων – Βόλου, καθώς και στο οδικό δίκτυο του δήμου Φαρσάλων.
Σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιοχή του Κιλελέρ κυρίως στην περιοχή του Αρμένιου και Σωτηρίου, όπου τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο “Γκουσπαντανιώτη” και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής. Λίγο μετά τις 16.00 χθες το απόγευμα οι κάτοικοι στο Σωτήριο της Λάρισας κλήθηκαν με μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Δύσκολες ώρες και για την Καρδίτσα
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα. Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν προς Ιτέα, εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Αμπελώνας του δήμου Παλαμά καθώς στους κατοίκους των περιοχών Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα Καρδίτσας. Κλειστές μέχρι και αύριο, Παρασκευή, θα μείνουν με απόφαση του δημάρχου Παλαμά όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *