Thursday , 28 March 2024

ΠΟΒΑΚΩ: Ανοδικό το 2022 για το ελληνικό κόσμημα – Οι πωλήσεις πλησιάζουν εκείνες του 2019

Τους στόχους για ένα δυναμικό 2023 έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, με αφορμή το γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, για την ανταλλαγή ευχών εν όψει των εορτών.

Από τη συνάντηση δεν απουσίασε ο απολογισμός του απαιτητικού 2022 και η σημαντική εκκίνηση των δραστηριοτήτων του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας, έπειτα από δύο χρόνια αδράνειας, εξαιτίας της πανδημίας. 

Το 2022 καταγράφηκε, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΟΒΑΚΩ, αύξηση των πωλήσεων του κλάδου της τάξης του 30% σε σύγκριση με την περίοδο 2020-2021, λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, και εκτιμάται ότι πλησιάζουν τις πωλήσεις του 2019, αν και κατά κανόνα αφορούν χαμηλότερης αξίας κοσμήματα (σ.σ. μέχρι 400 ευρώ).

Η κλαδική παρουσία δυναμώνει με τις Εκθέσεις KOSMIMA και ATHENS INTERNATIONAL JEWELERY SHOW, καθώς επίσης και με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος.

Οι επαγγελματίες του κλάδου συμβάλλουν στις προσπάθειες της Πολιτείας για εξοικονόμηση ενέργειας και ζητούν κατάργηση του φόρου πολυτελείας και εισαγωγή της διδασκαλίας του κοσμήματος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, η ΠΟΒΑΚΩ μετέχει στις πρακτικές της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με απώτερη επιδίωξη η χειροτεχνία και η καλλιτεχνική βιομηχανία να επεκταθούν στους περισσότερους κλάδους που απαιτούν τεχνική.

Όλα τα παραπάνω απορρέουν από την αισιόδοξη στάση επιχειρηματιών και τεχνιτών ότι το ελληνικό κόσμημα φέρει τη δική του ταυτότητα στον Πολιτισμό και την Ιστορία, επιμένοντας να λάμπει στον χρόνο.

Η ΠΟΒΑΚΩ εύχεται σε όλους υγεία, πρόοδο, αλλά και φωτεινή σκέψη για βήματα ανάπτυξης σε κάθε επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *