Tuesday , 23 April 2024

“‘Ποιος ζει με 289€ το μήνα;” – Ανοιχτή επιστολή των μουσικών προς τον πρωθυπουργό

Σοφία Ξανθοπούλου

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την ζοφερή πραγματικότητα της καραντίνας για τους μουσικούς και τις σκηνές απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Σε αυτήν αναφέρονται στην ανάγκη έναρξης διαλόγου για την επόμενη ημέρα.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του συλλόγου “το να αναλύσουμε τα ελλειπή μέτρα στήριξης είναι μάλλον περιττό. Υπάρχουν άλλωστε καταγεγραμμένα στις ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί. Καλό είναι όμως να καταγράψουμε σε απόλυτους αριθμούς, σε χρήμα δηλαδή, τις επιδοτήσεις που δόθηκαν.
Ο καλύτερα επιδοτούμενος μουσικός που έχει λάβει όλα τα επιδόματα, δηλαδή: Μαρτίου Απριλίου (800€), Μαΐου (534€), Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου (1068€) και περιμένει την επιδότηση Νοεμβρίου Δεκεμβρίου την οποία θα λάβει τον Φεβρουάριο (1068€), θα έχει λάβει για δώδεκα μήνες 3470€, ήτοι 289,16€ ανά μήνα! Ούτε λόγος βέβαια για οποιαδήποτε αναστολή και “κούρεμα” δόσεων δανείων, πληρωμών, επιδότηση ενοικίων που επίμονα ζητάμε από την πρώτη ημέρα! Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν, ότι τα χρήματα αυτά πρακτικά επιστρέφουν στο κράτος άμεσα, (εφορία, τέλη κυκλοφορίας κλπ) ή μεγάλο μέρος τους έμμεσα (θέρμανση, ρεύμα, κλπ). Για φαγητό και υγεία ούτε λόγος!”.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος τονίζει ότι αποτελεί πλέον άμεση ανάγκη και προτεραιότητα να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν θα αρχίσει να ανοίγει η αγορά και ζητά:

  • Να υπάρξει εγγύηση από την κυβέρνηση ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί για όσο διαρκούν τα μέτρα που δεν επιτρέπουν την εργασία.
  • Να παραγραφεί μέρος των χρεών επιχειρήσεων και εργαζομένων, με βάση πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια.
  •  Να υπάρξουν άμεσα πληρωμές με διαφάνεια για όλους τους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
  • Να ελεγχθούν από το ΣΕΠΕ οι διαδικτυακές παραστάσεις – συναυλίες.
  • -Η στήριξη στους μουσικούς να συνεχίσει αναλογικά ως προς το εισόδημά τους, ακόμα και όταν θεωρητικά θα έχει ανοίξει η αγορά εργασίας.
  • Να δοθούν πραγματικά κίνητρα για διοργανώσεις.
  • Να επιδοτηθεί η εργασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *