Friday , 19 April 2024

Πολιτιστική Εξωστρέφεια και Τουρισμός

Του Άρη Τεμεκενίδη, Υποψήφιου Δημάρχου Καλαμαριάς

Ένας Δήμος, με τις υποδομές και τις υπηρεσίες του, μπορεί να δώσει ώθηση στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης του και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.                                                                                                                       

Αυτό είναι όμως κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Δήμου Καλαμαριάς. Εμείς θεωρούμε ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα αυτόν για την Καλαμαριά δεν πρέπει να χαθούν!  Ήδη καταθέσαμε, σε ειδική εκδήλωση, τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμαριά και οι οποίες συμπυκνώνονται στους εξής άξονες:

  1. Δημιουργία γραφείου τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας στο Δήμο Καλαμαριάς, με μικρό αλλά εξειδικευμένο σε γνώσεις αριθμό στελεχών, με στόχο τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας για την Καλαμαριά και την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σχεδίων.
  2. Ενεργοποίηση και δημιουργία συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συνέργειες του Δήμου Καλαμαριάς με όμορους Δήμους, τόσο για συνδιοργανώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, όσο και για την διοργάνωση υπερ-τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων .
  3. Ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, τόσο των υπηρεσιών του Δήμου όσο και των επιχειρηματιών της περιοχής.
  4. Ανάδειξη μνημείων και σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος στην Καλαμαριά, όπως το Κυβερνείο, τα διατηρητέα κτίρια του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, η μαρίνα της Αρετσούς και το Remezzo.
  5. Αξιοποίηση του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος του προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά, σε συνεργασία με τους πολυάριθμους και σημαντικούς πολιτιστικούς συλλόγους της. Δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού με αξιοποίηση του Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και καθιέρωση εβδομαδιαίου Festival Προσφυγικού Ελληνισμού που θα συγκεντρώνει επισκέπτες και συλλόγους από όλη την χώρα και όχι μόνο.
  6. Δημιουργία ειδικών τουριστικών προϊόντων και διαδρομών, όπως Μονοπάτια Γαστρονομικού Τουρισμού, δημιουργία ειδικών-νέων τουριστικών προϊόντων για την προσέλκυση επισκεπτών-τουριστών όπως, ενδεικτικά, η δημιουργία Μουσείου Μακεδονικής Διατροφής και η δημιουργία Open Fish-Market στον χώρο του σχεδιαζόμενου Αλιευτικού Καταφυγίου, καθώς και αξιοποίηση ακινήτων και πόρων της Δημοτικής Εμπορικής και Τουριστικής Επιχείρησης Καλαμαριάς.  

Μπορούμε, λοιπόν, πολύ καλύτερα! Μπορούμε να κάνουμε την Καλαμαριά, Πρώτη Ξανά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *