Friday , 19 April 2024

ΠΟΥ:”Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων από Covid-19″

Ο κόσμος βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος μολύνσεων και θανάτων από Covid-19, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Τόκιο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε, αναλυτικότερα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ότι “19 μήνες μετά την πανδημία και επτά μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων”. Κατά τον ίδιο, η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει έως ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν την ασθένεια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 75% όλων των δόσεων – περισσότερες από 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις – έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες, ενώ μόνο το 1% των ανθρώπων σε φτωχότερα έθνη έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η παγκόσμια αποτυχία να διανεμηθούν εμβόλια και να εξασφαλιστούν εξετάσεις και θεραπείες, όπως πρόσθεσε ο γ.δ. του ΠΟΥ, τροφοδοτεί μια “πανδημία σε δύο πίστες” ανάμεσα στις χώρες που διαθέτουν επαρκείς πόρους και “ανοίγουν” χάρη στα εμβόλια και εκείνες που “κλείνουν” σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού, ενώ χαρακτήρισε τις αποκλίσεις στις προμήθειες των εμβολίων σε όλο τον κόσμο ως μια “τρομακτική αδικία” αλλά και “όχι απλώς ηθικά εξοργιστικό, αλλά και επιδημιολογικά και οικονομικά καταστροφικό. Η πανδημία είναι μια δοκιμασία και ο κόσμος αποτυγχάνει”.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Όσον αφορά στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι οι Αγώνες είναι μια γιορτή, «κάτι που ο κόσμος μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ – μια γιορτή ελπίδας». Κατά τον ιδιο, επίσης, η πανδημία μπορεί να έχει αναβάλει τους αγώνες, αλλά δεν τους «νίκησε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *