Saturday , 20 April 2024

ΠΟΥ: Αποφάσεις ζωής και θανάτου το πού πάμε, τι κάνουμε και ποιον συναντούμε – Αυξάνεται ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας ανά την υφήλιο

Σε όλες τις περιοχές του κόσμου εξαπλώνεται η πανδημία του covid-19, καθώς ημερήσια ρεκόρ νέων κρουσμάτων κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 40 χώρες ανά την υφήλιο, με “πρωταγωνίστριες” τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ασυραλία, την Ιαπωνία, το Χονκκ-Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, αλλά και τη γειτονική μας Βουλγαρία, το το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 9.753 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 9.797 θάνατοι.

Στο ίδιο διάστημα – σύμφωνα πάντοτε με τον ΠΟΥ – καταγράφεται και ρεκόρ κρουσμάτων, με 284.196 μέσα σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο, από τις 18 Ιουλίου, ήταν 259.848 κρούσματα σε μία ημέρα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ό,τι αφορά στα κρούσματα- θανάτους καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική και τον Ιούλιο οι θάνατοι ανέρχονται κατά μέσο όρο στους 5.000 ημερησίως και τον Ιούνιο γύρω στους 4.600.

Πολλές χώρες, κυρίως αυτές που προχώρησαν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρούν δεύτερη κορύφωση της επιδημίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού είχαν καταγράψει την πρώτη κορύφωση.

“Δεν θα επιστρέψουμε στην “παλιά κανονικότητα”. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο ζωής μας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς αυτή την εβδομάδα. “Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν για το πού πάνε, τι κάνουν και ποιον συναντούν ως αποφάσεις ζωής και θανάτου, διότι είναι τέτοιες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *