Friday , 29 March 2024

“Πράσινη” ευρωπαϊκή διάκριση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

“Πράσινη” διάκριση απέσπασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων και Περιφερειών προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030. Οι 100 πρωτοπόροι, που επιλέχθηκαν μετά από απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης, θα λειτουργήσουν ως ευρωπαϊκοί κόμβοι καλών πρακτικών και καινοτομίας για την πράσινη μετάβαση, στο σύνολο της Ευρώπης.

Οι περιοχές που θα λάβουν μέρος στην προσπάθεια θα έχουν ως όπλο τους ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Καθεμιά από τις 100 περιοχές θα υπογράψει «Σύμβαση για το Κλίμα», η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα κάθε περιοχής και θα αναπτυχθεί μέσω μιας διαδικασίας συνδημιουργίας, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές σε όλα τα επίπεδα.

Τελικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες περιοχές να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.

Ήδη στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων γίνονται τα τελευταία χρόνια προσπάθειες ώστε να αλλάξουν πολλά πράγματα, κυρίως με έργα επιδοτούμενα από την ΕΕ, που θα βοηθήσουν την -προς το καλύτερο- αλλαγή συνθηκών ζωής των ανθρώπων και όχι μόνο. Στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τον Βόλο γίνονται αλλαγές που αναβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα γίνονται και έρευνες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, όπου φαίνεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόοδο, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η επιλογή της Θεσσαλίας στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές μέχρι το 2030 – δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός – “αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβραβεύει στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η κλιματική κρίση δεν είναι μόδα. Κάποιοι βλέπουν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και αδυνατούν να συλλάβουν τις έντονες επιπτώσεις στα τρόφιμα και στην έλλειψη φυσικών πόρων. Αυτάρκεια σε νερό, αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα, πράσινη, φθηνή ενέργεια made in Greece από Υδροηλεκτρικά Έργα, όπως η Μεσοχώρα: Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα μιας εποχής πολλαπλών κρίσεων και μεγάλης αβεβαιότητας. Για αυτό και εμείς σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *