Friday , 29 March 2024

“Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ στο πρώτο φάρμακο για τον covid 19 – Η Ελλάδα συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές

Το “πράσινο φως” για την χρήση του πειραματικού φαρμάκου Remdesivir σε ασθενείς με Covid-19 άναψαν οι ΗΠΑ χθες (Παρασκευή) βράδυ. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που λαμβάνει επίσημη έγκριση χορήγησης σε κρούσματα του θανατηφόρου ιού και η Ελλάδα συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, μέσω τεσσάρων κέντρων νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται η αντίστοιχη έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Remdesivir, η οποία πρωτοαναπτύχθηκε με στόχο την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική, «πέρασε» μια σειρά κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν σοβαρή αύξηση της προόδου ανάκαμψης της υγείας των ασθενών με Covid-19.

«Είναι μία πραγματικά πολύ υποσχόμενη κατάσταση» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gilead Sciences – εταιρείας παρασκευής της Remdesivir  – Ντάνιλ Ο’ Ντέι.

Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη

«Όσοι πήραν το φάρμακο είχαν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και βγήκαν γρηγορότερα από το νοσοκομείο. Αυτό αφορά άτομα που ήδη νοσηλεύονται» δήλωσε στο «Open» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώτα Τουλούμη, αναφερόμενη στις σχετικές επιστημονικές εξελίξεις.

Και πρόσθεσε: «Η έρευνα είχε πάρα πολλούς ασθενείς, γι’ αυτό και μπόρεσε να καταλήξει σχετικά γρήγορα σε συμπέρασμα που μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Ήταν πάνω από 1.063 άτομα για την ακρίβεια, από όλο τον κόσμο. Επομένως, σε λίγες εβδομάδες φαντάζομαι ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα, στον βαθμό που η εταιρεία που το παράγει έχει αρκετή παραγωγή για να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχει δηλώσει ότι έχει αυτή την ικανότητα”.

Πλέον, μετά την έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, αναμένεται να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *