Friday , 26 April 2024

Πράσινο φως από το ΣτΕ στο μετρό Θεσσαλονίκης για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνονται οι επιλογές και η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το θέμα του Σταθμού Βενιζέλου. Το έργο προχωρεί απρόσκοπτα εντός των χρονοδιαγραμμάτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με το θέμα του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την απόσπαση και επαναφορά των αρχαιοτήτων.
Η ολομέλεια του ΣτΕ με τις 2560 και 2561/2022 αποφάσεις απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και από ιδιώτες, κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη απόσπασης και επαναφοράς των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.


Το ΣτΕ για το μετρό της Θεσσαλονίκης
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επιβεβαίωσε ομόφωνα τη νομολογία του, ότι η αρχαιολογική νομοθεσία επιτρέπει τη μετακίνηση ακίνητου μνημείου, προκειμένου να κατασκευαστούν αμυντικά ή άλλα έργα ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και ομόφωνα επανέλαβε, για ακόμη μια φορά, ότι οι εν λόγω εξαιρετικές προϋποθέσεις συντρέχουν στην περίπτωση του μετρό της Θεσσαλονίκης. Τέλος έκρινε ομόφωνα ότι αιτιολογείται νόμιμα η έγκριση της μελέτης απόσπασης και επαναφοράς, η υλοποίηση της οποίας ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και ότι νομίμως θεωρήθηκε ότι η μελέτη αυτή έπρεπε να εξειδικευθεί σε επόμενα στάδια, όπως και πράγματι συνέβη. Επίσης έκρινε ομόφωνα ότι οι ισχυρισμοί περί κατατεμαχισμού και αποδόμησης των αρχαιοτήτων δεν επιβεβαιώνονται ούτε από την εγκριθείσα μελέτη ούτε από τον όλο φάκελο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *