Friday , 19 April 2024

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας -Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (φ/β) έως 1 MW σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας, ανά περιφερειακή ενότητα, άναψε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).                                                                                

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει την εγκατάσταση φ/β σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 0,5% στην περιφέρεια Αττικής και στις νησιωτικές περιφέρειες και 1% στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που γειτνιάζουν με εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων ορίων ανά γεωγραφική περιοχή έχουν οι διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Εξάλλου, την πρώτη θέση τόσο στρεμματικά όσο και σε μέγιστο όριο συνολικής ισχύος κατέχει η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 22.382 στρέμματα, όπου το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος θα ανέλθει σε 1.399 MW.                                                                                                      

Ακολουθούν η περιφερειακή ενότητα Έβρου, με 15.330 στρέμματα και μέγιστο όριο συνολικής ισχύος 958 MW και η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 939 MW σε 15.018 στρέμματα.                                                                                                             

Δείτε την ΚΥΑ https://helapco.gr/wp-content/uploads/FEK_3149B_1.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *