Thursday , 28 March 2024

“Πρέπει να θωρακιστεί υγειονομικά η χώρα μας για να αποφύγουμε ένα ολικό ή μερικό lockdown” λένε οι ειδικοί

Την ανάγκη υγειονομικής στήριξης της χώρας και ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας επισημαίνουν ως κύρια προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι ειδικοί.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη τόνισε ότι “η κατάσταση χαρακτηρίζεται απόλυτα ελεγχόμενη. Τελειώσαμε την εφημερία χθες με 25 εισαγωγές με ηλικίες χαμηλές, όχι ηλικιωμένους. Το σύστημα δεν πιέζεται. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει όμως. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ξέρουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται. Μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε πιο λοιμωγόνος. Τα μέτρα πρέπει να μπουν ξανά στο τραπέζι αλλά προς το υγειονομικό κομμάτι. Πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και όλοι με αυστηρά πρωτόκολλα να κυκλοφορούμε έξω. Η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσεις περιοριστικά μέτρα προς τους υγιείς ανθρώπους. Και τα μέτρα τα περιοριστικά που παίρνουμε δεν έχουν αποτέλεσμα πλέον”. Μάλιστα τόνισε την ανάγκη από πλευράς Πολιτείας να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς λέγοντας ότι “το πρόβλημα είναι εκεί που υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη δουλειά….δεν γίνεται να βλέπουμε λεωφορεία γεμάτα σαν σαρδέλες. Αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του πνευμονολόγου και επιμελητή Α’ του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ Γιώργου Χειλά. Όπως επεσήμανε “στην Αττική έχουμε τους περισσότερους νοσηλευόμενους, βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών μας είναι στα 55. Το άνοιγμα των σχολείων έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είναι ξεκάθαρο ότι τα σχολεία είναι η κύρια πηγή διασποράς όσον αφορά στην Αττική. Αν θέλουμε να έχουμε ανοικτά σχολεία θα πρέπει να έχουμε κάποιες προϋποθέσεις. Τα παιδιά δεν παθαίνουν κάτι αλλά είναι φορείς. Οι ασθενείς μας είναι νεότεροι από ό,τι στο πρώτο και δεύτερο κύμα και η θεραπεία τους εξελίσσεται καλύτερα. Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο είδαμε τους πρώτους ύποπτους στην Αττική και τελικά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να έχουμε το πρώτο όπλο, το εμβόλιο”.

Σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων σχολίασε τα εξής : “το καλοκαίρι υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσουμε το 50% των εμβολιασμών. Υπάρχουν πολλοί που δεν τηρούν τα μέτρα αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τα τηρούν και τους ευχαριστούμε. Πρέπει να θωρακιστεί όμως πλέον υγειονομικά η χώρα μας για να αποφύγουμε τον ολικό ή μερικό αποκλεισμό.”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *