Thursday , 28 March 2024

«Προσεχώς» τρεις νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ

Το «στοίχημα» της επανεκκίνησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας επιδιώκει να κερδίσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την υλοποίηση τριών δράσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Ειδικότερα, η πρώτη δράση αφορά την ανανέωση και αναβάθμιση εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πρόθεση του υπουργείου είναι η συγκεκριμένη δράση να καλύπτει μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων και «μενού» επιλέξιμων δράσεων στη βάση διαπιστωμένων αναγκών τους ενώ η αξιολόγηση προγραμματίζεται να είναι με άμεση διαδικασία.

Η δεύτερη δράση αφορά την επιδότηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μετεκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων στους τομείς όπου εκτιμούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Η τρίτη δράση αφορά τη διερεύνηση για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους και των λειτουργικών δαπανών για νέες εταιρείες που ιδρύονται στην Ελλάδα. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς και επιχειρήσεων, που επιθυμούν να επεκταθούν περαιτέρω.

Οι επιδοτήσεις θα χορηγούνται σύμφωνα με τον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, δηλαδή σε επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες για να θα λάβουν και μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης.

Μέσω των συγκεκριμένων δράσεων το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2019 έφθασαν το 32,71% της δημόσιας δαπάνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *